ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

M kräver svar om arbetsförmedlingen: ”En djupt dysfunktionell verksamhet”

  • Foto: Jonas Eng, Johan Nilsson/TT, Jonas Ekströmer/TT

Situationen på Arbetsförmedlingen har blivit ohållbar och nu måste regeringen presentera en plan för att styra upp verksamheten. Det anser Moderaterna, som kräver att den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark infinner sig i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Problemen på Arbetsförmedlingen avlöser varandra och så sent som på torsdagen kom nya larm om att de privata aktörer, som i framtiden ska ta över stora delar av verksamheten, nu riskerar att slås ut.

Om några veckor, den 1 oktober, är det tänkt att den avgående generaldirektören Mikael Sjöberg ska komma till riksdagens arbetsmarknadsutskott, för att berätta om läget.

Men nu kräver Moderaterna att även den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) infinner sig i riksdagen.

”Det är arbetsmarknadsministern och politiken som ska redogöra för hur man tänker reformera arbetsförmedlingen”, säger Mats Green (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

”Jag tänker inte sitta på arbetsmarknadsutskottet och diskutera Arbetsförmedlingens organisation med en avgående generaldirektör”, fortsätter han.

Enligt Mats Green är bristerna på Arbetsförmedlingen mycket omfattande och han anser nu att regeringen måste redovisa hur planen ser ut för att kunna hjälpa de arbetssökande och möta en vikande konjunktur.

”Regeringen måste sluta låtsas som att man inte sitter i regering och börja agera”, säger han och fortsätter:

”Januariöverenskommelsens parter är uppenbarligen djupt oense om hur man ska ha det, men både medarbetare på Arbetsförmedlingen men framför allt arbetssökande måste få klarhet i vad som gäller.”

Ett tydligt uttryck för bristerna på Arbetsförmedlingen, anser Mats Green, är att 350.000 personer just nu är arbetslösa, samtidigt som många företag har svårt att få tag i arbetskraft.

”Att säga att det är ett underbetyg är bara förnamnet. Detta är en djupt dysfunktionell verksamhet och det är inte acceptabelt”, säger han.

Och enligt Mats Green är det inte pengarna som saknas, utan en fungerande organisation.

”Man behöver koncentrera sig på sina kärnuppgifter och se till så att arbetssökande får den hjälp och det stöd de behöver för att komma i jobb”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer