1515
Annons

M kräver skärpta virusregler och sanktioner

Moderaterna kräver att regeringen tar fram en konkret handlingsplan inför en eventuellt tredje pandemivåg. Tydliga sanktioner mot dem som bryter mot rekommendationerna är ett exempel när partitoppen tar till orda på 

DN Debatt.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, båda M.
Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, båda M.Foto:Amir Nabizadeh/TT

Regeringen måste ta varningssignalerna på större allvar, skriver partiledaren Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, inför onsdagens partiledarmöte.

I ljuset av att muterat virus upptäckts i 20 av 21 regioner, att fler åker kollektivt igen och att mobiloperatörerna ser ökad rörlighet, har M-toppen listat förändringar som ”är nödvändiga”.

De begär en översyn av alla råd och rekommendationer med syfte att formulera skarpa regler med sanktionsmöjlighet, till exempel böter för personer som inte bär munskydd i kollektivtrafiken på aviserade tider.

Sverige bör ta fram en ny strategi för betydligt fler snabbtester och mer effektivt smittspårningsarbete, föreslår debattörerna som också efterlyser en nationell krisledning.

Höga virushalter i Göteborgs avloppsvatten

Nivån av coronaviruset i avloppsvattnet i Göteborg är fortsatt förhöjd, rapporterar 

Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Enligt resultaten är andelen virus ungefär lika hög som vid de första virusvågorna.

Mätningarna, som genomförts av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, sträcker sig fram till den 28 augusti och visar även att halten av sars-cov-2 inte längre går ner i botten mellan uppgångarna.

Enligt resultaten gör också kurvan för de uppmätta virusnivåerna i avloppsvattnet en sväng uppåt den senaste veckan.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera