1515

M kräver mer stöd till företagen – staten ska ta större del av risken

Moderaterna vill att staten tar mer risk i kampen mot att coronakrisens ekonomiska effekter i Sverige fördjupas. Nu föreslår partiet att staten därför bär en tyngre del av bördan när företag söker lån hos bankerna.

Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT

Den rådande coronakrisen får svåra konsekvenser för svenskt näringsliv. Regeringen och samarbetspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, har lanserat ett krispaket på 300 miljarder som ska hjälpa svenska bolag att överleva.

Samtidigt kräver Moderaterna mer. Partiet föreslår nu en så kallad Företagsakut som ska agera mellanhand mellan bankerna och företagen som är i trångmål.

”Vi är inne i extremt läge. Det som hänt den senaste veckan är något jag aldrig trodde jag skulle vara med om”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Tanken är att staten ska ta större del av risken när små och medelstora företag söker lån hos bankerna, för att klara av det ekonomiska stup Sverige och världen är på väg nedför.

Bankerna ska fortsatt göra kreditprövningen av en låneansökan, men staten ska gå in och ta en stor del av risken – enligt Moderaternas förslag. Tanken är att fler ska kunna få lån. Som exempel på statliga aktörer som kan ta på sig arbetet nämner Elisabeth Svantesson Almi.

Utlåningen ska ske inom de 500 miljarder kronor som Riksbanken i förra veckan meddelade att man lånar ut till svenska företag.

”Min bild är att det finns många företag som kommer ha det svårt att ta del av pengarna. Även om bankerna ökar sitt risktagande, kan de inte ta vilka risker som helst”, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaternas förslag ska presenteras för regeringen inom närtid.

Under gårdagen kunde Dagens industri rapportera om en växande kritik mot Regeringen och samarbetspartiernas krispaket på 300 miljarder. 

Om företag vill använda sig av möjligheten att få anstånd på vissa skatteinbetalningar, kan kostnaden för helåret motsvara en ränta på 6,6 procent. 

Januaripartierna meddelade i går att man ser över möjligheten att sänka räntan, om krispaketet måste användas under en längre tid.

Elisabeth Svantesson ställer sig kritisk till att staten inte tar någon risk i den delen.

”Det finns en risk för staten. Men de som är värst drabbade och kommer använda sig av detta har redan små marginaler. När de ska betala tillbaka det här, att då staten kräver över 6 procents ränta, det är orimligt”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?