Annons

M kräver kommission utan partilojaliteter

Moderaterna vill att coronakommissionen har mer fokus på regeringens agerande.

Partiet kräver också ledamöter utan partilojaliteter.

Gunnar Strömmer (M).
Gunnar Strömmer (M).

Partierna har haft till fredagen på sig för att lämna in synpunkter på regeringens förslag på direktiv för kommissionen som ska granska Sveriges hantering av coronakrisen.

Moderaterna (M) är inte nöjda och vill se förändringar.

Partisekreterare Gunnar Strömmer tycker att direktiven är omfattande och detaljerade när det gäller att granska kommunerna och regionernas agerande under coronakrisen. Men inte när det gäller regeringens.

”Det måste vara en lika omfattande och ingående granskning av regeringens insatser och den statliga nivån, som av kommunernas och regionernas insatser”, säger Strömmer.

M vill att direktiven blir tydligare om att kommissionen ska granska hur coronarekommendationer på central nivå blev till, vilket underlag det fanns, om regeringen tog självständiga beslut eller lutade sig helt på någon myndighet samt hur samspelet mellan olika departement fungerat.

”Där finns en bit kvar innan vi är nöjda”, säger Strömmer.

Han pekar på att de frågorna var en central del i de slutsatser tsunamikommissionen hade om Sveriges hantering av flodvågskatastrofen 2004.

M ser det också som helt avgörande vilka personer som ska utföra granskningen.

”Alla risker för att granskningen de facto politiserats eller kan misstänkas ha politiserats måste undvikas”, säger Strömmer.

M vill försäkra sig om att kommissionens ledamöter inte har partipolitiska lojaliteter. Det innebär att de inte ska ha en partipolitisk bakgrund även om de till exempel i dag jobbar som opolitiska tjänstemän i statsförvaltningen.

Enligt Strömmer har det i tidigare underlag från regeringen funnits principiella resonemang om att det är angeläget att det ingår personer med politisk bakgrund.

Kommer nuvarande direktivförslag att leda till att väljarna får svar på hur det politiska ansvaret ser ut?

”Om regeringen beaktar de ganska omfattande synpunkter som Moderaterna och andra partier lämnat in, då finns det i alla fall direktiv till en kommission för att utreda de frågorna”, säger Strömmer.

Beslut tisdag?

Regeringen siktar på att vid sitt sammanträde på tisdag besluta om att tillsätta kommissionen.

Kristdemokraterna har krävt att kommissionen måste gå igenom de faktaunderlag som legat till grund för Sveriges coronastrategi hos bland annat regeringen, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

”Här måste kommissionen sätta stopp för regeringens hemlighetsmakeri”, uppger KD:s gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, i en kommentar.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill ha mer fokus i direktiven på varför människor i utsatta områden drabbades så hårt av smittan.


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?