Annons

M kommer att fasas ut med kärnkraften

Moderaternas senaste kärnkraftsutspel visar upp den parlamentariska demokratin när den fungerar som allra sämst. I ett desperat försök att vinna tillbaka väljare från SD och KD, och samtidigt ta bort intresset från Erik Bengtzboes otillåtna bostadsbidrag, vill partiet riva upp den blocköverskridande energiöverenskommelsen från 2016.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige, förklarar i ett debattinlägg i Di 23/4 varför energiföretagen tycker att detta är en dålig idé. I intervjuer i samma tidning klargör företrädare för C och KD detsamma.

Alltså saknas stöd både i branschen och i det som en gång var Alliansen. Men det märkligaste kanske ändå är att M på just denna punkt är berett att avstå från sin annars grundläggande politiska idé: tron på marknadsekonomins förmåga att ordna tillvaron till det bästa för alla.

I och för sig ansluter sig partiet här till en lång tradition: kärnkraften var beroende av statliga subventioner från början, i alla länder. Med tillämpning av marknadsekonomi hade kärnkraft inte funnits någonstans i världen. Den utvecklades med militära medel och spreds med statligt exportstöd.

Till kärnkraften risker hör en unik sårbarhet som M nu väljer att glömma. Det kallas ofta olycks- risker och förnekas då. Det kan också benämnas ekonomiska risker, svårare att förneka. I Harrisburgs-olyckan i USA 1979 drabbades en ny reaktor av härdsmälta och togs ur drift.

Efter Tjernobylkatastrofen 1986 skulle alla landets kärnkraftverk ha stängts för översyn, om Sovjet hade varit en demokrati med normala tillsynsfunktioner.

I Italien stängdes landets 3 reaktorer som en följd av Tjernobyl. Ingen av de ytterligare reaktorer som planerades kom i gång.

Efter katastrofen i Fukushima 2011 läcker fortfarande tusentals kubikmeter radioaktivt vatten ut varje dag. Fyra reaktorer slogs ut. Landets samtliga 54 reaktorer måste stängas för översyn. Endast var femte har tagits i drift igen. Då handlade det om ”modern” västerländsk teknik, i ett land med fungerande tillsynsmyndigheter.

Finland och Frankrike, som bygger nya reaktorer, drabbades också. Nya säkerhetskrav gjorde att de två redan försenade franska EPR-reaktorerna fick sin driftsstart ytterligare försenad efter Fukushima.

Olkiluoto i Finland skulle enligt den ursprungliga planen ha tagits i drift 2009. Nu är förseningen uppe i tio år. Under väntetiden har elektricitet producerats i ett nybyggt kolkraftverk.

Är det sådana risker M är beredda att ta? Den nystart för kärnkraften i världen som utlovats av kärnkraftens vänner, i stort sett en gång om året det senaste halvseklet, har aldrig märkts i verkligheten.

Kärnkraften är på väg att fasas ut. M-kampanjen för evigt liv åt svensk kärnkraft kan bara tolkas som att partiet är beredda att gå samma väg.

Åsa Moberg

Innehåll från Worldline ABAnnons

Är du redo för framtidens betalningar?

Utvecklingen inom betallösningar går i en rasande fart. Fler företag väljer att uppgradera och utöka sina betalalternativ för att möta konsumenternas stigande efterfrågan på smidiga betalningar. Här är tre betaltrender som vi kommer att se mer av under året, enligt betalföretaget Worldline.

Omni ökar i popularitet

Dagens konsumenter vill själva bestämma över sin kundresa – hur, var och när de handlar. Studier visar att 85 procent av konsumenterna börjar att handla via en kanal, men slutför sitt köp i en annan*. Fler företag skaffar därför en betallösning med stöd för omni, vilket innebär att de kan erbjuda en sömlös betalupplevelse över olika plattformar, kanaler och enheter.

Enligt Worldlines statistik har antalet företag som valt en betallösning med omnistöd under 2022 ökat med 153 procent på 10 månader och mycket tyder på att tillväxten väntas fortsätta.

Onlinelösningar i fysisk butik

I takt med e-handelns tillväxt har även efterfrågan på onlinelösningar i fysiska butiker ökat. Vi ser allt oftare att butiker är utrustade med självutcheckning som komplement till vanliga kassor.

– Självutcheckning leder många gånger till en ökad omsättning, då köer kan kortas och produktiviteten höjas hos personalen. Många kunder anser också att det är positivt att kunna välja att checka ut själv, säger Viveca Samuelsson, Nordenchef på Worldline.

Ett ypperligt exempel är restaurangkedjan Pinchos där kunderna beställer och betalar via Worldlines lösning som är integrerad i kedjans app. 

Mobilen är den nya kortterminalen

Kontaktlösa betalningar med virtuella betalkort i mobilen, exempelvis Apple Pay och Google Pay, har blivit alltmer populärt. Inom e-handeln sker de flesta köp via mobilen och inte via datorn som tidigare. Men nu är det dessutom möjligt för företag att ta emot betalningar med mobilen. 

Den senaste trenden inom betalningar är så kallad Tap On Mobile-teknologi som gör det möjligt för butiker att låta kunder blippa sitt betalkort mot butikens mobiltelefon, i stället för mot en kortterminal. 

– Det är ett modernt och smidigt komplement till vanliga kassor som kan minska köbildning och främja golvförsäljningen hos butiker, men behovet av traditionella kortterminaler kommer dock fortfarande att finnas. I dagsläget erbjuder vi Tap On Mobile-lösningar till företag via våra partners, kommenterar Viveca. 

Om Worldline 

Worldline är en global ledare inom betalningsbranschen som erbjuder trygga betallösningar för butik, e-handel och komplexa verksamheter. Gör som över 50 000 andra svenska företag och uppgradera din betallösning hos Worldline. 

Läs mer här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Worldline AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera