ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

M kommer att fasas ut med kärnkraften

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaternas senaste kärnkraftsutspel visar upp den parlamentariska demokratin när den fungerar som allra sämst. I ett desperat försök att vinna tillbaka väljare från SD och KD, och samtidigt ta bort intresset från Erik Bengtzboes otillåtna bostadsbidrag, vill partiet riva upp den blocköverskridande energiöverenskommelsen från 2016.

Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen Sverige, förklarar i ett debattinlägg i Di 23/4 varför energiföretagen tycker att detta är en dålig idé. I intervjuer i samma tidning klargör företrädare för C och KD detsamma.

Alltså saknas stöd både i branschen och i det som en gång var Alliansen. Men det märkligaste kanske ändå är att M på just denna punkt är berett att avstå från sin annars grundläggande politiska idé: tron på marknadsekonomins förmåga att ordna tillvaron till det bästa för alla.

I och för sig ansluter sig partiet här till en lång tradition: kärnkraften var beroende av statliga subventioner från början, i alla länder. Med tillämpning av marknadsekonomi hade kärnkraft inte funnits någonstans i världen. Den utvecklades med militära medel och spreds med statligt exportstöd.

Till kärnkraften risker hör en unik sårbarhet som M nu väljer att glömma. Det kallas ofta olycks- risker och förnekas då. Det kan också benämnas ekonomiska risker, svårare att förneka. I Harrisburgs-olyckan i USA 1979 drabbades en ny reaktor av härdsmälta och togs ur drift.

Efter Tjernobylkatastrofen 1986 skulle alla landets kärnkraftverk ha stängts för översyn, om Sovjet hade varit en demokrati med normala tillsynsfunktioner.

I Italien stängdes landets 3 reaktorer som en följd av Tjernobyl. Ingen av de ytterligare reaktorer som planerades kom i gång.

Efter katastrofen i Fukushima 2011 läcker fortfarande tusentals kubikmeter radioaktivt vatten ut varje dag. Fyra reaktorer slogs ut. Landets samtliga 54 reaktorer måste stängas för översyn. Endast var femte har tagits i drift igen. Då handlade det om ”modern” västerländsk teknik, i ett land med fungerande tillsynsmyndigheter.

Finland och Frankrike, som bygger nya reaktorer, drabbades också. Nya säkerhetskrav gjorde att de två redan försenade franska EPR-reaktorerna fick sin driftsstart ytterligare försenad efter Fukushima.

Olkiluoto i Finland skulle enligt den ursprungliga planen ha tagits i drift 2009. Nu är förseningen uppe i tio år. Under väntetiden har elektricitet producerats i ett nybyggt kolkraftverk.

Är det sådana risker M är beredda att ta? Den nystart för kärnkraften i världen som utlovats av kärnkraftens vänner, i stort sett en gång om året det senaste halvseklet, har aldrig märkts i verkligheten.

Kärnkraften är på väg att fasas ut. M-kampanjen för evigt liv åt svensk kärnkraft kan bara tolkas som att partiet är beredda att gå samma väg.

Åsa Moberg

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer