M-förslaget: Mer än dubbla lönekravet för arbetskraftsinvandrare

Moderaterna vill höja golvet för inkomsterna för arbetskraftsinvandring. Dagens krav på 13.000 kronor ska enligt partiets nya förslag höjas till över medianlönen i Sverige.

Foto:Jonathan Näckstrand/TT

Sedan tidigare har M torgfört krav på lön motsvarande heltidsanställning, men nu skärper partiet sina ståndpunkter än mer.

Det nya kravet gör att dagens golv på 13.000 kronor i månaden höjs till mer än det dubbla: närmare 32.000 kronor.

”Det här är en del av den samlade invandringspolitiken. Den måste vara rimlig och inte inbjuda till missbruk”, säger partiledare Ulf Kristersson och tillägger att säsongsanställda inte ska träffas av förslagen, vilket innebär att exempelvis bärplockare och de som arbetar inom skogsindustrin undantas.

Förutom de ökade lönekraven vill M dessutom slopa möjligheten för så kallade spårbyte, vilket innebär att den som får avslag på en asylansökan istället kan söka arbetstillstånd.

M anser att arbetskraftsinvandring för lågkvalificerade yrken i princip omöjliggörs i och med de hårdare reglerna, om de går igenom. Senare i veckan går partiet vidare med förslagen via riksdagens socialutskott.

”Den arbetskraft som finns i Sverige måste, så långt det är möjligt, användas för att ta jobben här. Varje person som lever på bidrag i stället för att komma i arbete innebär en stor kostnad för samhället”, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Det var Moderaterna som ledde arbetet med att införa den reform som 2008 sänkte kraven för arbetskraftsinvandring. 

Nu har partiet delvis bytt fot och vill alltså strama åt systemet rejält.

Timbros vd, tillika före detta ordförande för Moderaternas ungdomsförbund, Benjamin Dousa är mycket kritisk till den nya linjen.

”90 procent av arbetskraftsinvandringen sker till bristyrken och alla yrkeskategorier, inklusive de under medianlön, har ett positivt nettobidrag till statens finanser”, säger han.

Så sent som i december sa Maria Malmer Stenergard att 2008 års reform ”måste vårdas och utvecklas.” Frasen upprepades av Ulf Kristersson på tisdagen.

Benjamin Dousa anser att partiets nya linje inte gifter sig med uttalandet.

”De river ned och tar bort. En vettig liberal linje är att vara tuff mot fusk och bidrag, men öppen för människor som kommer hit, anstränger sig och bidrar”, säger han.

Även Almega är djupt kritiska till M-förslagen, som arbetsgivarorganisationen kallar ”ett grundskott mot hela idén om att den svenska arbetsmarknaden ska vara öppen för alla som kan få ett arbete här.” 

Men Ulf Kristersson anser inte att det kommer bli svårare för företag att rekrytera personal.

”Idén med arbetskraftsinvandring är bra. Men man måste tänka på vad som är bra för Sverige totalt sett. Dagens regler gör att människor som redan kommit till Sverige förblir bidragsberoende medan andra människor, med relativt låg utbildning, kommer till Sverige för att ta jobben. Vill man vårda arbetskraftsinvandringen måste den fungera och vara lönsam för Sverige sammantaget. Det kräver förändringar”, säger M-ledaren.

Socialdemokraterna har under en längre tid legat på offensiven i frågan om arbetskraftsinvandringen. Även S vill få bort arbetskraftsinvandring för lågkvalificerade yrken, vilket vurmar för att S och M borde vara överens i den delen.

Noteras bör dock att S är bundna av punkt 21 i januariavtalet som förtäljer att ”dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”.

På tisdagen delredovisades också regeringens migrationsutredning. Bland annat föreslås en ny grund för uppehållstillstånd för högkvalificerade personer och försörjningskrav för anhöriginvandring.

Justitieminister Morgan Johansson (S) meddelade gav inget klart svar på hur han ställer sig till Moderaternas krav på höjt inkomstgolv.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?