1515
Annons

M-förslaget: Mer än dubbla lönekravet för arbetskraftsinvandrare

Moderaterna vill höja golvet för inkomsterna för arbetskraftsinvandring. Dagens krav på 13.000 kronor ska enligt partiets nya förslag höjas till över medianlönen i Sverige.

Foto:Jonathan Näckstrand/TT

Sedan tidigare har M torgfört krav på lön motsvarande heltidsanställning, men nu skärper partiet sina ståndpunkter än mer.

Det nya kravet gör att dagens golv på 13.000 kronor i månaden höjs till mer än det dubbla: närmare 32.000 kronor.

”Det här är en del av den samlade invandringspolitiken. Den måste vara rimlig och inte inbjuda till missbruk”, säger partiledare Ulf Kristersson och tillägger att säsongsanställda inte ska träffas av förslagen, vilket innebär att exempelvis bärplockare och de som arbetar inom skogsindustrin undantas.

Förutom de ökade lönekraven vill M dessutom slopa möjligheten för så kallade spårbyte, vilket innebär att den som får avslag på en asylansökan istället kan söka arbetstillstånd.

M anser att arbetskraftsinvandring för lågkvalificerade yrken i princip omöjliggörs i och med de hårdare reglerna, om de går igenom. Senare i veckan går partiet vidare med förslagen via riksdagens socialutskott.

”Den arbetskraft som finns i Sverige måste, så långt det är möjligt, användas för att ta jobben här. Varje person som lever på bidrag i stället för att komma i arbete innebär en stor kostnad för samhället”, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Det var Moderaterna som ledde arbetet med att införa den reform som 2008 sänkte kraven för arbetskraftsinvandring. 

Nu har partiet delvis bytt fot och vill alltså strama åt systemet rejält.

Timbros vd, tillika före detta ordförande för Moderaternas ungdomsförbund, Benjamin Dousa är mycket kritisk till den nya linjen.

”90 procent av arbetskraftsinvandringen sker till bristyrken och alla yrkeskategorier, inklusive de under medianlön, har ett positivt nettobidrag till statens finanser”, säger han.

Så sent som i december sa Maria Malmer Stenergard att 2008 års reform ”måste vårdas och utvecklas.” Frasen upprepades av Ulf Kristersson på tisdagen.

Benjamin Dousa anser att partiets nya linje inte gifter sig med uttalandet.

”De river ned och tar bort. En vettig liberal linje är att vara tuff mot fusk och bidrag, men öppen för människor som kommer hit, anstränger sig och bidrar”, säger han.

Även Almega är djupt kritiska till M-förslagen, som arbetsgivarorganisationen kallar ”ett grundskott mot hela idén om att den svenska arbetsmarknaden ska vara öppen för alla som kan få ett arbete här.” 

Men Ulf Kristersson anser inte att det kommer bli svårare för företag att rekrytera personal.

”Idén med arbetskraftsinvandring är bra. Men man måste tänka på vad som är bra för Sverige totalt sett. Dagens regler gör att människor som redan kommit till Sverige förblir bidragsberoende medan andra människor, med relativt låg utbildning, kommer till Sverige för att ta jobben. Vill man vårda arbetskraftsinvandringen måste den fungera och vara lönsam för Sverige sammantaget. Det kräver förändringar”, säger M-ledaren.

Socialdemokraterna har under en längre tid legat på offensiven i frågan om arbetskraftsinvandringen. Även S vill få bort arbetskraftsinvandring för lågkvalificerade yrken, vilket vurmar för att S och M borde vara överens i den delen.

Noteras bör dock att S är bundna av punkt 21 i januariavtalet som förtäljer att ”dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas”.

På tisdagen delredovisades också regeringens migrationsutredning. Bland annat föreslås en ny grund för uppehållstillstånd för högkvalificerade personer och försörjningskrav för anhöriginvandring.

Justitieminister Morgan Johansson (S) meddelade gav inget klart svar på hur han ställer sig till Moderaternas krav på höjt inkomstgolv.

 


Innehåll från RCO SecurityAnnons

Passersystem är en säkerhetsfråga – det här är viktigt att tänka på

Ett uppdaterat och pålitligt passersystem är en central del av säkerheten i en fastighet‚ men det är också viktigt att inte kompromissa med öppenheten och tillgängligheten. RCO Security lyfter essentiella aspekter att ha i åtanke när det är dags att uppgradera passersystemet.

– Det är otroligt viktigt med en flexibel lösning – annars kan det bli kostsamt, säger Claes Gustafsson, Key Account Manager på RCO Security.

Oavsett vilken storlek fastigheten har, eller antalet personer som ska ha tillgång till den, så är det viktigt att skapa en trygg och öppen miljö – och det börjar med passersystemet. Processen att välja system kräver dock vissa förberedelser. 

– Det finns en hel del att tänka på innan man installerar ett nytt passersystem. Det första man behöver fråga sig är: hur ser den befintliga infrastrukturen ut? Därefter vet man oftast vanligtvis hur man ska gå vidare, men oftast behöver man experthjälp, menar Claes Gustafsson.  

RCO Security är en svensk tillverkare vars fokus ligger på passersystem med integrerat inbrottslarm för den nordiska marknaden. I kundbasen syns allt från bostadsrättsföreningar till sjukvård, handel, industri och kommun. Ju fler personer som ska vara involverade i systemet, desto viktigare är det med ett säkert och flexibelt passersystem.

– Våra system erbjuder den högsta krypteringsnivån på marknaden, säger Claes Gustafsson.

Vikten av öppna och skalbara system

Optimalt är att använda sig av ett öppet system. Det innebär att andra automatiserade lösningar – såsom larm- eller personaldatasystem – kan integreras i passersystemet. Det ger en bättre överblick och förenklar även delning av data och information mellan de olika systemen. En annan viktig aspekt är att välja ett system som kan byggas på, allt eftersom behoven tillkommer.

– Genom att erbjuda system som är såväl öppna som skalbara tillåts våra kunder att bygga ut passersystem i sin egen takt, om de med tiden vill utöka med till exempel inbrottslarm, porttelefon eller grafisk presentation. Ett flexibelt system hanterar dessutom förändringar i arbetsuppgifter och behörigheter, avslutar Claes Gustafsson. 

Om RCO Security

RCO Security AB utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. Vårt erbjudande karaktäriseras av god kvalitet, hög tillgänglighet och innovation. Genom närhet till våra kunder skapar vi en trygg, säker och smidig vardag – vare sig man har behov av ett kodlås vid en enda dörr eller ett stort integrerat system för styrning av passer och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet.

Öka säkerheten med digitala dörrlås i hela fastigheten

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?