M föreslår nytt krispaket för 300 miljarder: ”Avgörande för hela 2020-talet”

Moderaterna går fram med ett krispaket på 300 miljarder kronor som ska rädda fler företag i kris.

”De beslut vi fattar de närmaste dagarna och veckorna kommer vara avgörande för hela 2020-talet”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Foto:Petronelle Halvorsen

Bland förslagen återfinns slopad arbetsgivaravgift under april och maj, en besparing på i genomsnitt 22.000 kronor per anställd enligt partiets beräkningar.

Staten ska också ta hälften av hyreskostnaden för hotell, restauranger och butiker under samma period.

”Det är för den här sortens kriser som vi bokstavligt talat bygger upp ekonomin och då ska man inte tveka på att använda resurserna”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Moderaterna vill också få till lånegarantier 100 miljarder kronor till små och medelstora företag.

”De beslut vi fattar de närmaste dagarna och veckorna kommer vara avgörande för hela 2020-talet”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

”Det handlar om direkta stöd, lånegarantier och en riskkapitalfond där staten går in med kapital för att se till så att företag överlever”, säger hon vidare.

100 miljarder ska gå till statligt riskkapital som ska investera i preferensaktier i bolag i kris som har en omsättning under 500 miljoner kronor. 

Pengarna ska staten kräva tillbaka först när bolaget går med vinst igen och aktieformen ger heller ingen rösträtt för staten som ägare.

Summan för paketet landar på omkring 300 miljarder kronor.

”Så länge sjukvården ser till att vården fungerar, vill vi att finansdepartementet ser till att företagen fungerar”, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson är kritiska till att partiet än så länge inte involverats i regeringens arbete med att lindra den ekonomiska kris, som kan stå för dörren i och med coronakrisen.

I och med måndagens lansering av krispaketet försöker partiet lämna baksätet, när en långtgående finansdepression kan stå för dörren.

Enligt Ulf Kristersson har han ett möte med statsminister Stefan Löfven under tisdagen och kommer då påtala M-förslagen för statsministern.

M-topparna framhärdar att man är positiva till de ekonomiska beslut regeringen hittills tagit, men att det inte är nog. Efter att regeringens krispaket klubbas, kommer Moderaterna gå vidare för att samla stöd för sitt eget paket.

”Det är ett akut läge som nu framträder. Bara de kommande dagarna och veckorna ska väldigt stora belopp betalas ut i lön, arbetsgivaravgift och moms. Det är enormt stora utgifter som det samlade svenska näringslivet står inför”, säger Ulf Kristersson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?