M: ”Den sämsta skattereformen hittills”

Regeringen skickar fram Vänsterpartiet för att lägga fram ett förslag som är ett grundskott mot skattesystemet, enligt Ulf Kristersson (M). ”1,3 miljoner får behålla mindre än hälften av en löneökning”, säger han.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson (M).
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson (M).Bild:Janerik Henriksson/TT

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson presenterade tillsammans med sin partiledare Jonas Sjöstedt två skatteförslag som de förhandlat fram inför den kommande budgeten.

Det i särklass största handlar om att brytpunkten för statlig skatt kommer att räknas upp långsammare.

Förändringen beräknas ge 2,7 miljarder i ökade skatteintäkter, enligt de båda V-topparnas debattartikel i SvD och är tänkt att finansiera bland annat lägre inkomstskatt för personer med sjukersättning. 

”Jag tycker att det här är riktigt dåligt. Ungefär 1,3 miljoner människor kommer att få behålla mindre än hälften av en löneökning. Regeringen avlägsnar sig snabbt från idén att man åtminstone ska få behålla hälften av en inkomstökning”, säger Ulf Kristersson. 

”Det är den sämsta skattereform de gjort hittills. Vi vet att det slår direkt på viljan att utbilda sig och viljan att jobba extra”, säger han vidare.

Det är fjärde gången gillt som regeringen skruvar ned brytpunkterna. Tidigare justeringar har gjorts 2015, 2016 och 2017.

Det har inte varit några skatterevolter – folk bryr sig inte?
”Man kokar grodan varsamt och höjer temperaturen lite grand hela tiden. En dag står det klart att vi har en skattepolitik som inte är hållbar.”

”Vi har prövat den vägen förr och det får förödande konsekvenser både moraliskt – för legitimiteten i skattesystemet – och rent praktiskt då människor tycker det är bättre att snickra på sommarstugan än att jobba med nyfödda barn. Att dessutom lägga det på entreprenad på Vänsterpartiet är provocerande.”

Kommer ni att återställa alla fyra förändringarna i skiktgränserna?
”Man får alltid ta saker när man är på plats men att sänka marginalskatter kommer att vara en prioriterad del av all skattepolitik. Det kan jag säga med hundra procents säkerhet.”

Vad ska ni göra mer än att gnälla i valrörelsen?
”Det vi borde göra är att lägga en budget som stoppar detta. Det finns bara ett sätt att stoppa dålig skattepolitik och det är att lägga en budget som vinner.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?