Annons

M-besked avvärjer budgethot – stoppar inte Centerns hjärtefråga

Moderaterna går i sitt budgetförslag fram med ett nytt jobbskatteavdrag och lägre bolagsskatt och river upp samarbetspartiernas skattesänkningar och skatteavdrag. 

Hotet mot Centerns hjärtereform i form av sänkta arbetsgivaravgifter är samtidigt avvärjt med ett nytt besked från partiet. 

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaternas recept för fler jobb handlar om sänkt skatt på arbete, i form av ett jobbskatteavdrag på 24 miljarder kronor per år, som man lovar ska ge 25.000 fler jobb. Kostnaden motsvarar alltså närmare 1 miljon kronor per jobb om prognosen slår in. 

”Det här är det bästa sättet att skapa jobb”, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

Samtidigt sänker M skatten för pensionärer med drygt 9 miljarder kronor. Dessutom förslår partiet sänkt bolagsskatt med 1 procentenhet, till en kostnad av knappt 6 miljarder årligen och sänkt bensinskatt för närmare 7 miljarder. 

Uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalernas budgetsegrar är i det närmaste total. Partiet skrotar bland annat förvärvsavdraget, arbetsgivaravgifter för unga, skattelättnader för glesbygdskommuner, det tillfälliga jobbskatteavdraget, men också skattereduktion på investeringar. 

Totalt går partiet med spritpennan över skattesänkningar, avdrag och undantag i budgeten på 29 miljarder kronor nästa år. 

Samtidigt förslår Moderaterna ett mjukt skattehöjarstopp i kommuner och regioner, inspirerat av Göran Persson efter 1990-talskrisen. Kommuner och regioner som höjer skatten får bara hälften av tillkommande statsbidragshöjningar, som i M:s tappning är 3,5 miljarder kronor högre för 2021, men som stiger snabbare åren som följer. 

”Vi ser inte att det är skattehöjningar som är lösningen för att klara välfärden framöver”, säger Elisabeth Svantesson. 

Partiets reformer kostar 83 miljarder kronor netto jämfört med regeringens 105 miljarder. Partiet sparar samtidigt in 15 miljarder på biståndet och cirka 18 miljarder på sänkta ersättningar till sjuka och arbetslösa genom att återinföra en bortre parentes i sjukförsäkringen och införa en ny karensdag efter två veckors sjukdom. 

”Alla människor oavsett om du blir sjuk eller har hälsan i behåll har nytta av att människor arbetar för goda skatteinkomster”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson. 

A-kassan sänks till pre corona-nivåer, trappas ned efter hundra dagar och övergår efter två år i aktivitetsstöd. 

Även Vänsterpartiet presenterade en budgetmotion på tisdagen, med tillskott till kommunsektorn på 29 miljarder och 70 miljarder i skattehöjningar nästa år. I fråga om sänkta arbetsgivaravgifter för unga står man på samma sida, men Vänsterns invit att stoppa skattesänkningen nappar M inte på denna gång. 

”Vi ser inte ett intresse av att lyfta ur en skatt”, säger Elisabeth Svantesson. 

I en annan fråga kommer M att ta strid i riksdagen för anslagshöjningar, nämligen mer pengar till Åklagarmyndigheten.  

”Regeringens försummelse här måste korrigeras”, säger Ulf Kristersson. 

 

 

 

 

 


Innehåll från Telia CompanyAnnons

Världsledande svenskt biotechföretag: ”Därför outsourcar vi vår IT”

Scandinavian Biopharma i Solna utvecklar världens första vaccin mot ETEC – något som kan rädda livet på hundratusentals barn varje år.

För sin verksamhet behöver de en IT-miljö i toppklass, och outsourcar successivt sin IT till Telia.

– Min farhåga var att Telia skulle vara för stort och därmed opersonligt. Men det har blivit precis tvärtom – de fungerar som vår egen IT-avdelning, säger Peter Liss, CFO och IT-ansvarig.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Scandinavian Biopharma är ett svenskt forskningsbaserat biotechföretag som tar fram världens första vaccin mot ETEC-bakterier – en ledande orsak till svåra diarréer hos barn under fem år i låg- och medelinkomstländer. En infektion kan påverka den kognitiva utvecklingen negativt och i många fall leda till döden.

– Vaccinet kommer att kunna reducera barnadödligheten och rädda hundratusentals liv per år. Vi har slutfört kliniska studier i USA, Bangladesh, Sverige och Benin med mycket lovande resultat. Dessutom håller vi på att avsluta barnstudier i Zambia samtidigt som vi förbereder en stor effektstudie med barn i Gambia. Målet är ett färdigt vaccin 2024, säger Peter Liss.

ETEC är också den vanligaste orsaken till ”turistdiarré” hos resenärer, militärer och vårdpersonal som besöker eller jobbar i utvecklingsländer i Asien, Afrika och Sydamerika, och ett vaccin tas fram även till den gruppen.

Beroende av en uppdaterad IT-miljö

Scandinavian Biopharma utnämndes 2019 till ”Gasellföretag” av Dagens Industri. Det innebär att bolaget tillhör de i Sverige som växer snabbast samt är lönsamt och har sunda finanser.

– Vi är i en expansiv fas och har dubblat antalet anställda de senaste två åren, och vår omsättning har ökat med 251 procent sedan 2015.

Peter Liss och hans cirka 25 medarbetare sitter på kontoret i Solna norr om Stockholm men har hela världen som arbetsfält.

– Vi är världsledande i vår sektor har ett stort globalt nätverk. Varje vecka har vi digitala konferenser med Asien, Afrika och USA, så vi är beroende av en uppdaterad och säker IT-miljö med smidiga kommunikationslösningar som alltid fungerar. Det var avgörande även före pandemin, men är ännu viktigare nu.

Egen IT-avdelning med ett 20-tal experter

I takt med att företaget växte såg de sig om efter en ny IT-lösning, och valde Telias ”IT-avdelning som tjänst” för snart två år sedan. Tjänsten är ett prenumerationserbjudande och innebär att ett expertteam på cirka 20 personer blir företagets externa IT-avdelning – med support, övervakning av företagets IT-miljö dygnet runt och ansvar för säkerheten.

– Jag kände först en oro inför att Telia är stort, och att vi skulle hamna långt ner på deras prioritetslista. Vi sökte en partner som kunde lära känna oss och vår IT-miljö och ge snabb, personlig support.

Men oron visade sig vara obefogad:

– Telias team känns verkligen som vår egen IT-avdelning, även om de inte sitter hos oss. Vi har lärt känna varandra och de har skräddarsytt en IT-lösning som vi löpande utvärderar och utvecklar. Vi har en support att kontakta, uppstår ett IT-bekymmer löser de det omgående.

Tillgång till spetskompetens

Telia ansvarar för driftsfrågor, backup, cybersäkerhet, datorer och telefoni.

– Vi hade en äldre miljö som uppgraderats till Microsoft 365. Nu använder vi molntjänster mer och Telia har haft utbildningar med personalen bland annat om att dela och lagra dokument och arbeta i grupp digitalt. Vi håller också på att förbättra säkerheten och tillgängligheten för jobb på distans.

Peter Liss sammanfattar samarbetet med att de fått både det stora företagets styrka – Telias spetskompetens inom hela IT-spektrat – och fördelarna med en ”egen avdelning”: personlig och snabbfotad support.

Jobbar proaktivt med säkerheten

För Peter som IT-ansvarig innebär upplägget trygghet och bekymmersfrihet:

– Det är en stor fördel att kunna delegera IT-ansvaret till en kompetent partner. De jobbar proaktivt för att undanröja alla teknikrelaterade risker så att fel kan åtgärdas innan de skapar problem.

Nu ser Peter Liss fram emot att låta IT-miljön utvecklas hand i hand med verksamheten.

– Förutom att vi tar fram vaccinet mot ETEC, har vi också en distributionsverksamhet som växer snabbt. Vi säljer och distribuerar ett brett sortiment av biologiska specialistläkemedel. Den verksamheten finansierar vår vaccinutveckling tillsammans med anslag från EU Horizon 2020, amerikanska PATH och den amerikanska armén.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?