1515

M-besked avvärjer budgethot – stoppar inte Centerns hjärtefråga

Moderaterna går i sitt budgetförslag fram med ett nytt jobbskatteavdrag och lägre bolagsskatt och river upp samarbetspartiernas skattesänkningar och skatteavdrag. 

Hotet mot Centerns hjärtereform i form av sänkta arbetsgivaravgifter är samtidigt avvärjt med ett nytt besked från partiet. 

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaternas recept för fler jobb handlar om sänkt skatt på arbete, i form av ett jobbskatteavdrag på 24 miljarder kronor per år, som man lovar ska ge 25.000 fler jobb. Kostnaden motsvarar alltså närmare 1 miljon kronor per jobb om prognosen slår in. 

”Det här är det bästa sättet att skapa jobb”, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. 

Samtidigt sänker M skatten för pensionärer med drygt 9 miljarder kronor. Dessutom förslår partiet sänkt bolagsskatt med 1 procentenhet, till en kostnad av knappt 6 miljarder årligen och sänkt bensinskatt för närmare 7 miljarder. 

Uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalernas budgetsegrar är i det närmaste total. Partiet skrotar bland annat förvärvsavdraget, arbetsgivaravgifter för unga, skattelättnader för glesbygdskommuner, det tillfälliga jobbskatteavdraget, men också skattereduktion på investeringar. 

Totalt går partiet med spritpennan över skattesänkningar, avdrag och undantag i budgeten på 29 miljarder kronor nästa år. 

Samtidigt förslår Moderaterna ett mjukt skattehöjarstopp i kommuner och regioner, inspirerat av Göran Persson efter 1990-talskrisen. Kommuner och regioner som höjer skatten får bara hälften av tillkommande statsbidragshöjningar, som i M:s tappning är 3,5 miljarder kronor högre för 2021, men som stiger snabbare åren som följer. 

”Vi ser inte att det är skattehöjningar som är lösningen för att klara välfärden framöver”, säger Elisabeth Svantesson. 

Partiets reformer kostar 83 miljarder kronor netto jämfört med regeringens 105 miljarder. Partiet sparar samtidigt in 15 miljarder på biståndet och cirka 18 miljarder på sänkta ersättningar till sjuka och arbetslösa genom att återinföra en bortre parentes i sjukförsäkringen och införa en ny karensdag efter två veckors sjukdom. 

”Alla människor oavsett om du blir sjuk eller har hälsan i behåll har nytta av att människor arbetar för goda skatteinkomster”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson. 

A-kassan sänks till pre corona-nivåer, trappas ned efter hundra dagar och övergår efter två år i aktivitetsstöd. 

Även Vänsterpartiet presenterade en budgetmotion på tisdagen, med tillskott till kommunsektorn på 29 miljarder och 70 miljarder i skattehöjningar nästa år. I fråga om sänkta arbetsgivaravgifter för unga står man på samma sida, men Vänsterns invit att stoppa skattesänkningen nappar M inte på denna gång. 

”Vi ser inte ett intresse av att lyfta ur en skatt”, säger Elisabeth Svantesson. 

I en annan fråga kommer M att ta strid i riksdagen för anslagshöjningar, nämligen mer pengar till Åklagarmyndigheten.  

”Regeringens försummelse här måste korrigeras”, säger Ulf Kristersson. 

 

 

 

 

 


Innehåll från No IsolationAnnons

Komp bryter barriären mellan digitala och analoga generationer

Företaget No Isolation har utvecklat enknappsdatorn Komp, som ska bryta barriären mellan analoga mor- och farföräldrar och deras digitala barn och barnbarn.

Det senaste året har de flesta av oss blivit experter på att umgås digitalt. Nej, Zoom-fester och knäppa ansiktsfilter är inte lika spännande nu som de var i början, men bilder, meddelanden och videosamtal hjälper oss onekligen att hålla kontakten med de vi bryr oss om. Komp är utvecklad för den stora delen av befolkningen som inte fick vara med på den digitala revolutionen, och som i brist på tekniska färdigheter riskerar att hamna utanför gemenskapen.

Från en app på mobilen kan anhöriga skicka bilder, meddelanden och ringa videosamtal till användarens Komp. Kompen har bara en knapp som används för att skruva på och av datorn och den kan anslutas till både WiFi och 4G.

– Vi som är uppväxta med digital teknik inser nog inte alltid hur otroligt svårt det kan vara för andra att ta sig in i den digitala bubblan. Därför har vi gjort Komp så enkel att till och med de mest analoga släktingarna klarar av att hänga med i familjens digitala vardag, säger Karen Dolva, VD på No Isolation.

Välfärdsteknik som ökar livskvalitén 

Komp används idag i tusentals privata hem och i en mängd olika vård- och omsorgsverksamheter. Komp kan skräddarsys med tilläggstjänster och ger både familj och vårdpersonal en digital kanal till tekniskt ovana personer som annars är svåra att nå.  

Med hjälp av en enkel webportal kan vårdpersonal förmedla viktig information, skicka påminnelser och göra digitala besök via Kompen.

– Komp är en flexibel lösning som gör det enkelt för vårdpersonal att öka patientens eller den boendes trivsel och självständighet. Den ska inte ersätta fysiska besök, utan öka kvaliteten på dem. Vårt mål med Komp i vården är att bidra till ökad livskvalité och effektiv, kvalitetssäkrad vård, förklarar Karen Dolva. 

Stort intresse på andra sidan gränsen

Komp utvecklades i samarbete med norska cancerföreningen och används idag i mer än 50 norska kommuner. Oslo är en av kommunerna som satsar stort på Komp och genomför nu ett projekt med 340 Komp-enheter på stadens kommunala vårdhem.

– De boende och deras anhöriga har stor glädje av Komp. Verktyget skapar trygghet och lugn för de boende och inspirerar till fina samtal med anhöriga och oss anställda. Det är ett fantastiskt verktyg, berättar en i personalen på Bjølsenhemmet i Oslo.

Läs mer om Komp för hälso- och sjukvården

Mer om No Isolation:
No Isolation är ett norskt startup, grundat i oktober 2015. Företaget har som mål att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom varm teknologi och kunskap. Ensamhet och social isolation är globala problem som kan drabba vem som helst, och företaget växer snabbt för att möta efterfrågan. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med No Isolation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?