1515
Annons

M: "Avgå Löfven"

Stämningen är både nervös och segerviss på Moderaternas valvaka. Och trots att det ännu inte finns något färdigt valresultat har partisekreteraren Gunnar Strömmer gått ut och krävt statsminister Stefan Löfvens avgång.

Moderaternas valvaka.
Moderaternas valvaka.Foto:Joey Abrait

”Det vi kan säga baserat på det här underlaget är att Stefan Löfven måste avgå”, säger han och fortsätter:

”Grundlagen säger att om det är så att det finns en oklarhet om en sittande regering har stöd av en nyvald riksdag, då ska den regeringen avgå.”

Tystnaden var till en början iskall när SVT:s vallokalsundersökning presenterades och siffran 17,8 procent visades på skärmen.

Men det förbyttes snabbt i ett stort jubel när alliansen vid den tidpunkten var större än de rödgröna.

MUF-ordföranden Benjamin Dousa gick snabbt på söndagskvällen ut och krävde att Ulf Kristersson gör verklighet av sin paroll ”hela vägen in i kaklet”.

”Det är alldeles uppenbart att svenska folket vill se ett maktskifte och det måste Moderaterna ge väljarna. Vi får absolut inte ingå i en ny decemberöverenskommelse. Har vi sagt ända in i kaklet, då är det ända in i kaklet som gäller”, säger han.

Även entreprenören och opinionsbildaren Peje Emilsson, som står Moderaterna nära, ser nu ett maktskifte framför sig.

”Det är en mycket osäker situation. Men helt klart är att den sittande regeringen går mot ett mycket stort nederlag och att Sverigedemokraterna går starkt framåt och att Kristdemokraterna går starkt framåt. Det naturliga resultatet är att det kommer att bli ett regeringsbyte”, säger han.

Samtidigt som många nu är segervissa på den moderata valvakan finns en besvikelse över de egna siffrorna. De 17,8 procent som partiet får i SVT:s vallokalsundersökning kan jämföras med de 23,3 procent som partiet fick i valet 2014, och som fick Fredrik Reinfeldt att avgå på valnatten.

”Det är klart att jag inte är nöjd, vi hade velat ha ännu mer. Men alliansen gör ett bra val ser det ut som och om jag tittar på hur det såg ut tidigare i mandatperiod så inser jag att det hade kunnat vara mycket värre”, säger Beatrice Ask, tidigare justitieminister.

Så här kommenterar partisekreteraren Gunnar Strömmer det egna partiets siffror:

”Det är uppenbart att vi har fått dela med oss några procent till andra allianspartier, inte minst Kristdemokraterna. Och det är klart att det i grund och botten är väldigt positivt.”

Enligt SVT:s vallokalsundersökning förlorar Moderaterna nu positionen som näst största parti till Sverigedemokraterna. Något som den tidigare M-ledaren och statsministern Carl Bildt talade i en intervju med Di tidigare på söndagskvällen.

”Det är inte bra av lätt insedda skäl, men det är inte jordens undergång heller. Politik handlar om långsiktigt arbete.”

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera