1515

M åter största parti i Stockholm

Stödet för Moderaterna i Stockholms stad har ökat kraftigt efter partiledarbytet i höstas och M har nu återtagit platsen som största parti i huvudstaden, enligt Novus.

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson.Bild:TT

Stockholm har länge varit ett av Moderaternas viktigaste fästen och det var där som upproret mot den tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra inleddes.

Partiets öppning mot Sverigedemokraterna för ett år sedan blev starten på en dramatisk väljarflykt där många väljare på kort tid valde att vända Moderaterna ryggen.

När krisen var som djupast efter sommaren låg stödet för M i Stockholms stad på 14,5 procent, enligt Novus, och efter det dröjde det inte länge innan Ulf Kristersson tog över som ny partiledare.

Sedan dess har stödet ökat kraftigt och enligt Novus är Moderaterna i dag största parti i Stockholms stad.

I Novus senaste mätning, som gjordes på uppdrag av SVT i december, uppger 28 procent av stockholmarna i undersökningen att de skulle rösta på Moderaterna om det vore riksdagsval i dag. Det är en ökning med 13,5 procentenheter sedan i augusti.

”Jag tror att siffrorna kan förklaras med att allt fler väljare ser att Moderaterna seriöst både adresserar och har konstruktiva förslag på Stockholms och Sveriges samhällsproblem, i synnerhet mot den eskalerande våldsvågen”, säger Joakim Larsson, förbundsordförande för M i Stockholms stad.

Även Socialdemokraterna har gått framåt i huvudstaden, enligt Novus och får i den senaste undersökningen 26 procent. Flera av de mindre partierna backar i mätningen och Miljöpartiet är med sina 5,1 procent i december en av de stora förlorarna.

Moderaterna har även ökat i Stockholms län efter partiledarbytet i höstas, enligt Novus.

Kjell Jansson, förbundsordförande för M i Stockholms län, menar att partiledarbytet var nödvändigt för att återuppbygga förtroendet för Moderaterna och han ser i dag med tillförsikt fram emot valet den 9 september.

”Vi känner att vi är på rätt väg, men det är fortfarande långt kvar och mycket kan hända”, säger han.

I SCB:s stora partisympatiundersökning från november förra året uppgav 25,6 procent av de tillfrågade väljarna i Stockholms stad att de sympatiserar med Moderaterna. Motsvarande siffra för de övriga kommunerna i Stockholms län uppgick till 35,2 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?