1515
Annons

Lyxyacht konfiskerad i Italien – uppges ha Putin-koppling

Italien har konfiskerat ett fartyg som uppges ha kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin. På en lista över fartygets besättning finns flera personer som är anställda vid presidentens skyddsvakt. 

Superyachten Scheherazade.
Superyachten Scheherazade.Foto:DrDuu 007/ Wikimedia Commons

Italien beslagtog på fredagen en superyacht som uppges ha kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin. Det jättelika fartyget, Scheherazade, ligger för ankar i Toscana fullt färdig för seglats och är enligt Financial Times värt cirka 700 miljoner dollar.

Fartyget Scheherazade ägs formellt av det företaget Bielor Asset Ltd som är registrerat på Marshall-öarna. Men Italiens regering berättade på fredagskvällen att den utfärdat ett dekret för att tillgången ska frysas i avvaktan på ett beslut om att dess verkliga ägare ska inkluderas på kommissionens lista över ryska oligarker. 

Enligt den italienska ekobrottsmyndigheten finns det bevis på ”betydande ekonomiska och affärsmässiga kopplingar mellan den verkliga ägaren av Scheherazade med framstående delar av den ryska regeringen och andra individer som är föremål för EU-sanktioner”.

Många är övertygade att det i själva verket är president Vladimir Putin som är den verklige ägaren. En av de övertygade är den fängslade oppositionsledaren Alexei Navalny. Påståendet har också framförts av antikorruptionsrörelsen som lyckats ta fram en lista över Scheherazades besättning som till stor del består av anställda i Russias Federal Protection Service som ansvarar för den ryska presidentens säkerhet. 

 


Allianskollegorna Nissan och Mitsubishi presenterar nya elbilar för japanska marknaden

Biltillverkarna Mitsubishi och Nissan har genom samriskbolaget NMKV presenterat två nya eldrivna småbilar som ska erövra den japanska marknaden. 

Det handlar om Kei och Sakura. Den senare är Nissans skapelse och beskrivs som en ”game-changer” av vd Makoto Uchida. Samtidigt väljer Mitsubishi att framhålla Kei tack vare sin tillräckliga räckvidd och det överkomliga priset. Räckvidden i Kei är 180 kilometer per laddning.

Sakura och Kei kommer börja säljas i Japan med start i år.

Nissan och Mitsubishi ingår i en allians med Renault. Trion har som mål att lansera 35 nya elbilsmodeller fram till år 2030. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?