Annons

Lyxkedjan i kris – då vill cheferna ha 90 miljoner extra

Amerikanska lyxvaruhuskedjan Neiman Marcus genomgår en skuldsanering efter att bolaget ansökt om konkursskydd – det stoppar däremot inte toppcheferna från att ansöka om 10 miljoner dollar i löneförhöjningar.

Det rapporterar CBS News.

Ett enkelt A4-papper meddelar att en av Neiman Marcus butiker i New York har stängt.
Ett enkelt A4-papper meddelar att en av Neiman Marcus butiker i New York har stängt.Foto:Nina Westervelt
Foto:Bing Guan
Foto:Bing Guan

Kedjan som grundades redan 1907 blev ett av coronapandemins offer när bolaget ansökte om konkursskydd vid en federal domstol i Texas i inledningen av maj. Neiman Marcus förfogade över 43 varuhus och totalt 14.000 anställda som då friställdes. 

På fredagen ansökte dock åtta toppchefer – ledda av vd:n Geoffroy van Raemdonck – om en löneförhöjning på totalt 10 miljoner dollar, motsvarande 90,5 miljoner kronor, enligt CBS.

Den föreslagna kompensationsplanen gäller personal som är ”kritisk för den dagliga verksamheten” och ”Neiman Marcus ekonomiska framgång under konkursprocessen”, enligt ett dokument som lämnats till domstolen.

En domare måste godkänna planen eftersom den bryter mot en paragraf som reglerar bonusar till chefer medan bolaget genomgår ett konkursförfarande, skriver CBS vidare.

Neiman Marcus agerande strider mot ett tidigare etablerat tillvägagångssätt: att betala ut bonusar till ledningen innan bolaget ansöker om rekonstruktion. I år har drygt en tredjedel av totalt 40 stora företag betalat ut bonusar till ledningen innan bolaget ansökte om konkursskydd, rapporterar Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?