1515
Annons

Lyxjätte bekostar renoveringen av berömt medeltidspalats

Den franska lyxkoncernen Kering bekostar renoveringen och moderniseringen av det klassiska medeltidspalatset tillika stadshuset Palazzo Vecchio i Florens. Det skriver modemagasinet Women's Wear Daily.

Palazzo Vecchio i Florens ska renoveras, för Keringkoncernens pengar.
Palazzo Vecchio i Florens ska renoveras, för Keringkoncernens pengar.Foto:Felix Lipov, Mostphotos

Exakt hur mycket Kering, kontrollerat av miljardärsfamiljen Pinault sedan generationer, kommer att pytsa ut för uppfräschningen är oklart. Det lär dock knappast bli gratis. Palazzo Vecchio, ordagrant översatt ”det gamla palatset”, är minst sagt anrikt. 

Det började byggas redan 1299 och är en av Florens mest kända byggnader. Palatset ligger vid torget Piazza della Signoria och har ett 94 meter högt torn som syns väl över stadens takåsar. Idag används renässanspalatset som stadens stadshus och är ett stort turistmål.

Fokuset för det arbete som Kering bekostar blir den rikt utsmyckade Michelozzoborggården i mitten av byggnaden och specifikt själva belysningen av denna. Den byggdes 1453 och utgör den pampiga entrén till själva huvudbyggnaden. Renoveringen inleds inom kort och kommer att pågå under hela 2021, skriver WWD. Cirka 300 personer kommer att arbeta heltid med projektet.

”Vi vill hjälpa staden och Toscana under en särskilt besvärlig tid”, kommenterar Kerings vd François-Henri Pinault donationen och beskriver Palazzo Vecchio som en viktig kulturell och konstnärlig symbol för Florens.

Kering har sedan tidigare en nära koppling till staden och regionen. Redan i år öppnar bolagets varumärke Balenciaga  sin första lädervarufabrik i Toscana och Kehring håller även på att bygga ett stort laboratorium i Prato utanför Florens. Sedan tidigare ligger ett annat varumärkes, Gucci, stora tillverkningskomplex i näraliggande Scandicci.

Samtidigt har Kering, som omsatte motsvarande 160 miljarder kronor under 2019 och även har varumärken som Saint Laurent och Balenciaga, just nu behov av positiva rubriker. Precis innan jul avslöjades det att de franska myndigheterna har utrett bolaget för skattebrott sedan våren 2019. Kering förnekar alla olagligheter, men säger sig samtidigt samarbeta fullt ut med myndigheterna.

Så sent som just 2019 anklagades Kering för ha undvikt att betala skatt för 2,5 miljarder euro, motsvarande 25 miljarder kronor, genom att systematiskt ha slussat intäkter till Schweiz mellan 2010 och 2017. Detta ledde då till en uppgörelse med de italienska myndigheterna där bolaget i slutändan gick med på att betala 12,5 miljarder kronor. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?