1515

Lyxig jaktresa i Spanien – så eskalerade kampen i Industrivärden

Efter en lyxig jaktresa i Spanien 2015, där gräddan av näringslivets toppskikt möts för att utse efterträdaren till Industrivärdens ordförande Sverker Martin-Löf, eskalerar en smutsig maktstrid.

Säpo, Finanspolisen och brittiska säkerhetsbolag har försökt kartlägga hot, penningtvätt och eventuella kopplingar mellan huvudpersonerna i den infekterade striden. 

Pär Boman och Sverker Martin-Löf.
Pär Boman och Sverker Martin-Löf.Foto:Di/TT

SVT:s Uppdrag Granskning fortsätter att granska turerna kring SCA SCA B +2,44% Dagens utveckling :s affärsflyg och maktstriden som följde då Sverker Martin-Löf lämnade över ordförandeskapet i Industrivärden INDU C +0,59% Dagens utveckling till Handelsbankens tidigare vd Pär Boman. 

Historien är komplicerad, men klart är att Sverker Martin-Löf tillsammans med Pär Boman, och en rad företrädare i näringslivet åkte på en exklusiv jaktresa till Spanien tillsammans med Sverker Martin-Löfs barn hösten 2014. 

Resan beskrivs av Uppdrag Granskning som en försenad 70-årspresent av Industrivärden till den avgående ordföranden. Officiellt har den kallats för ”Framtidskonferens”. Här skulle maktskiftet efter Sverker Martin-Löfs pension göras upp. 

Dagarna på den exklusiva anläggningen Los Melonares i norra Spanien innefattar jakt på rödhöns, vildsvin och kronhjort, men eftersom det handlar om en ”framtidskonferens” används SCA:s affärsflyg för transporten från Sverige. 

En tid efter jaktresan briserar skandalen kring missbruk av affärsflyget i SCA och i kölvattnet följer en bitter maktkamp mellan avgående ordföranden Sverker Martin-Löf och tillträdande Pär Boman. 

Läs även: Smutsiga spelet bakom maktkampen i Industrivärden

Strax efter avslöjandena om exklusiva representationsjakter och otillbörligt utnyttjande av affärsflyget skickar Industrivärden fakturor på till deltagarna på den spanska jaktresan, de får personligen betala drygt 50.000 kronor var för vistelsen. 

Industrivärdens ägare riktar hård kritik mot Sverker Martin-Löf i samband med att han avgår på stämman. Det blir ett bittert avslut för Sverker Martin-Löf efter 42 år i SCA:s och Industrivärdens tjänst. Hans exit blir inte som han tänkt sig. 

Sonen Jonas Martin-Löf har tidigare vittnat om hur illa hans far mådde. Sverker Martin-Löf kände sig skadeskjuten av sina fiender och förrådd av sin efterträdare.

Efter maktskiftet och SVD:s avslöjande om hur affärsflyget utnyttjats och omständigheterna kring representationsjakterna satte Pär Boman ner foten och tillsatte utredningar för att gå till botten med hur förmåner utnyttjats av bolagets toppskikt. 

Sverker Martin-Löfs son Jonas reagerar då i ett mejl till Pär Boman: 

”Vad fan håller du på med? Varför skada min far du tar livet av honom mer eller mindre.”

Vidare: 

”Jag håller dig FULLT UT ansvarig och kommer aldrig släppa det förrän rättvisa är skapad - jag har råd att driva en process mot dig och din familj! Och kommer göra det 'with full pleasure'”

Enligt Uppdrag Granskning försöker Sverker Martin-Löfs son Jonas utpressa den nytillträdde ordföranden Pär Boman, som var med på jakten i Spanien, med bilder på honom på den exklusiva anläggningen.

”Pär vill du ha bilderna från Spanien på dig? ... jag har dem på min mobil...”, skriver Jonas Martin-löf. 

I fler sms:

”Vad håller du på med? Du finns ju på massor av privata jaktbilder över åren Du kommer själv förlora så som du nu håller på.”

Sms:en och andra hot och trakasserier mot Pär Boman får Handelsbanken att reagera. Banken sätter in bevakning på Sverker Martin-Löfs son. 

Uppdraget går, enligt uppdrag Granskning, till en brittisk säkerhetsfirma, grundad av före detta elitsoldater. Uppgiften: Bevaka Jonas Martin-Löf i London och utred hans kopplingar till Handelsbanken. 

Spåren leder till Handelsbanken i Luxemburg, avdelningen för speciella kunder – private banking. 

När han nu utreds som ett säkerhetshot uppdagas att hans transaktioner i Luxemburg ifrågasatts av bankens egen personal.

När Handelsbanken får uppgifterna görs en polisanmälan och finanspolisen utreder saken. 

Bland annat vill han föra över summor om 100.000 kronor per transaktion, via bolag i skatteparadis, något som Handelsbanken själva uppger är varningsflagg för penningtvätt. Totalt handlar det om summor på 36 miljoner kronor över åren.

Personalen agerar, enligt Uppdrag granskning, men ingenting händer. Jonas Martin-Löf får vara kvar som kund i banken – trots misstänkta transaktioner och förmodade hot.

När Pär Boman får frågor från Uppdrag Granskning om Jonas Martin-Löf kan stanna som kund i banken, efter misstankar om penningtvätt och hot mot bankens styrelseordförande, svarar han att han som styrelseledamot inte har uppgifter om det. 

Finanspolisens utredning läggs ner, men hoten mot Pär Boman går vidare till Säpo som granskar fallet som hot mot rikets säkerhet eftersom Handelsbanken har en så viktig ställning.

Pär Boman vill själv inte kommentera utredningen, vare sig den mot Jonas Martin-Löf eller hoten mot honom. 

Och på frågan om varför han själv inte offentligt berättat om den exklusiva jaktresan till Spanien, just den typ av resor som han själv riktat hår kritik mot, svarar han:

”Om jag hade fått frågor... så hade jag väl svarat på dem...Vad vet jag? Hade det förändrat aktieägarnas syn på förtroendet för mig? Ja, det är en fråga du får ställa till dem.”

Jonas Martin-Löf uppger själv att transaktionerna varit helt legitima och att hans skatterådgivare följt lagar och regler. Han betvivlar Uppdrag Gransknings uppgifter att han övervakades i London och poängterar att han aldrig hotat – eller haft för avsikt att hota – Pär Boman.

 ”Nej, jag har aldrig hotat någon på något sätt. Jag har aldrig utpressat honom. Jag har bara bett honom dra åt helvete”, säger Jonas Martin-Löf i programmet.

 


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?