Till saken hör att alla rum inte är tillgängliga för uthyrning. Grand Hôtel utnyttjar den låga beläggningen under pandemin till att renovera rummen på plan fem och sex i huvudbyggnaden. När det väl är färdigt har i princip hela hotellet renoverats under det senaste decenniet. För det blotta ögat är det mest uppenbara att fasaden har återfått sin ursprungliga färg.
Grand Hôtel sträcker sig genom flera fastigheter längs Södra Blasieholmskajen i Stockholm och när det varit fullbokat sex helger i rad innebär det att cirka 200 av hotellets 273 rum haft gäster.
”Vi på Grand har drabbats på precis samma sätt som hela besöksnäringen”, understryker vd Pia Djupmark.
”Just i oktober har vi haft ovanligt bra beläggning, 55 procent, men räknat från mitten av mars är det en katastrof. Vi har haft så låg beläggning som tio procent i april.”
Därefter förbättrades läget successivt, men den optimistiska utveckling som märktes under hösten bröts när smittspridningen ökade och nya, skärpta råd utfärdades.
Enligt Benchmarking Alliance, som tar fram statistik för besöksnäringen, var priset på hotellrum i Stockholm 25 procent lägre i oktober än under samma månad förra året. Det gäller inte Grand Hôtel, som avhåller sig från att rea ut rum.
”Vi har varit duktiga på att inte sänka våra priser. I oktober hade vi högre snittpriser än oktober förra året. Jag tror att det beror på att vi har många sviter, ett 70-tal i olika storlekar, och att när våra gäster unnar sig någonting extra så kostar de på sig en svit”, säger Pia Djupmark, som vi träffar i en nyrenoverad svit i Bolinderska palatset, där 19 rum och sviter just står färdiga.

Det uppsving som delar av hotellbranschen upplevde under semesterperioden i somras gick Stockholm helt förbi, konstaterar konsultföretaget Annordia i sin senaste rapport ”Hotellmarknadens konjunkturbarometer”.
”När pandemin kom stod vi inför vår högsäsong. Grand är ett internationellt hotell och de flesta utländska gästerna kommer på sommaren. Då har vi de högsta priserna och de högsta intäkterna. Men de utländska gästerna uteblev helt och vi fick ett väldigt stort tapp”, säger Pia Djupmark.
I normala fall är mellan 75 och 80 procent av Grand Hôtels gäster från utlandet. Nu är förhållandet det omvända. Gästerna är i huvudsak inhemska, de utländska är få.
Det som gått allra bäst under pandemin är hotellets restauranger. Mathias Dahlgrens Matbaren tappade förvisso sin stjärna i Guide Michelin i februari, men den franska guiden är en vägledning framför allt för utländska gäster och dessa försvann som sagt ändå av andra orsaker. Matbaren hade för första gången öppet hela sommaren och svenska gäster hittade dit.
”Det hade vi beslutat redan innan pandemin kom hit, eftersom sommaren är vår högsäsong och det inte är så många finkrogar som är öppna då”, säger Pia Djupmark.
”Det går inte lika bra som förra året, det vill jag verkligen poängtera, men det går hyfsat bra och de har ingen korttidspermitterad personal längre.”
”Jag tror det beror på att folk sitter hemma och jobbar. Man får inte träffa så mycket, folk reser inte, de gör inte av med så mycket pengar, men det finns ett behov att hitta på saker. Och då går man ut och äter.”
Grand Hôtel äger även grannhotellet Lydmar och The Sparrow på Birger Jarlsgatan vid Stureplan, som öppnade i februari 2019.
”Lydmar är ett inarbetat varumärke och går hyfsat, i linje med hur vi går. The Sparrow hade bara varit öppet ett år när corona kom och har inte samma position på marknaden ännu”, säger Pia Djupmark.
Grand Hôtel är jätten i det här sammanhanget och svarar för 84 procent av de tre hotellens sammanlagda omsättning. Förra året var Grands bästa genom tiderna med en omsättning på 573 miljoner kronor.
”Det såg ut att bli ett ännu starkare 2020. Vi hade så mycket bokat, vi var fulla av energi och optimism och så kom det här.”
I stället blev det till att genomföra besparingar, bland annat personalminskningar.
”Vi är färre personer som jobbar här i dag, absolut. Det var 330 heltidstjänster, nu är vi ungefär 100 färre, runt 220 tjänster”, säger Pia Djupmark.
”Men på restaurangerna har vi kunnat ta tillbaka folk, vilket är härligt.”
Grand Hôtel är helägt av Wallenbergs investmentbolag Investor INVE B +1,18% Dagens utveckling , som genom ett separat bolag också äger hotellfastigheten.
”Det är en fantastisk fördel och ett privilegium så klart med ägare som tänker långsiktigt.”
”Grand Hôtel har funnits sedan 1874 och har aldrig stängt. Inte en enda gång. Första och andra världskriget klarade man, spanska sjukan också, så jag brukar säga att vi ska väl klara covid-19 också.”