Annons

Lysande år för Warren Buffett

Mästerinvesteraren Warren Buffett summerar ännu ett lysande år, då substansvärdet ökade med 23 procent.

Buffetts börsnoterade Berkshire Hathaway, storägare i bland annat Apple, Coca Cola och American Express, ökade sitt värde med 535 miljarder kronor.

Bild:Nati Harnik

I årsredovisningen och i sitt årliga brev till aktieägarna går aktielegenden Warren Buffett igenom fjolårets affärer, men ger även historiska tillbakablickar.

Han konstaterar nöjt att sedan starten 1965 har investmentbolaget årligen gett aktieägarna en genomsnittlig avkastning på 19,1 procent. Det är dubbelt upp jämfört med om kapitalet hade varit placerat på den amerikanska börsen, mätt som index S&P 500 inklusive utdelningar.

Fjolårets värdeökning på över 500 miljarder kronor i investmentbolaget var dock speciell, skriver Warren Buffet. Knappt hälften beror på ändrade skatteregler när den amerikanska kongressen godkände nya skatteregler.

Warren Buffett och hans partner Charlie Munger genomförde få företagsköp under 2017, då priserna generellt sett varit alltför höga beroende på att de drivits upp av köpsugna styrelser och vd:ar. Berkshire Hathaway sitter nu på en kassa på 116 miljarder dollar.

En större affär gjordes under fjolåret då Berkshire köpte närmare 40 procent av USA:s ledande bränsle- och vägkrogkedja Pilot Flying J.

Hjärtat i Berkshire Hathaways verksamhet är försäkringsverksamheten, som vuxit till att bli USA:s näst största sakförsäkringsbolag. 2017 blev ett dyrt år för försäkringsbranschen, då orkaner över Texas, Florida och Puerto Rico orsakade enorma skador. För Berkshires del uppgick kostnaderna till omkring 24 miljarder kronor.

Av verksamheten utanför försäkringsrörelsen var det två bolag som stod för en stor del av fjolårets vinster, järnvägsbolaget BSNF och energibolaget Berkshire Hathaway Energy.

Ser man till Berkshire Hathaways största investeringar i noterade bolag toppas listan av American Express, där Buffetts skapelse äger nära 18 procent. Andra stora innehav är Apple, Bank of America, Bank of New York Mellon, Coca Cola och Delta Airlines.

Investmentbolaget är också storägare i biljätten General Motors och finansbolagen Goldman Sachs, Moody´s och Wells Fargo.

Summerat har aktieinnehaven genererat en värdeökning på omkring 770 miljarder kronor sedan inköp.

I slutet av sitt aktieägarbrev passar Warren Buffett på att ge en känga åt rådgivare och fondbolag som tar höga avgifter för kapitalförvaltning. För tio år sedan slog Warren Buffett vad med amerikanska kapitalförvaltare om att en indexfond slår aktiv förvaltning över tid.

Kapitalförvaltarna valde ut fem olika fond-i-fondlösningar som sköttes av olika förvaltare. Facit efter tio år är att ingen av dessa lyckades slå en indexplacering.

Den årliga avkastningen från S&P Index Fund var 8,5 procent under tio år. Av de olika fondpaketen gav den bästa 6,5 procent om året, medan den sämsta avkastade mycket blygsamma 0,3 procent.

Slutsatsen enligt Buffett är följande: Avkastning kommer och avkastning går, det ända säkra är att årliga avgifter minskar spararnas avkastning.

För spararna är det enkla rådet att investera ”enkelt” i aktier och indexfonder och undvik köp- och säljbeteende.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?