1515
Annons

Lyko granskas för brott mot rea-regler – vd medger misstag

Konsumentverket har inlett tillsynsärenden mot sju olika företag för misstänkta bluffreor under Black Friday, eller kampanjer under för alltför lång tid.

Bland företagen finns Lyko och Åhléns.

”Vi utreder vad som har hänt”, säger Rickard Lyko.

Foto:TT
Foto:TT; Pressbild

Konsumentverket har under året intensifierat kontrollerna av hur detaljhandelsföretag följer de regler som finns för reor. Enligt marknadsföringslagen ska reor dels vara begränsade i tid, dels ska priserna vara väsentligt lägre än de som anges som ordinarie.

Myndigheten har nu öppnat fyra tillsynsärenden som gäller Black week, efter att man hittat uppgifter som tyder på att företagen brutit mot reglerna. De aktuella företagen är  Lyko, Cervera, Gardenstore och Bangerhead.

Konsumentverkets har granskat ett urval av de produkter som marknadsförts som prisnedsatta under kampanjveckan genom att jämföra det angivna reapriset med vad produkterna har sålts för under månaderna innan, med hjälp av statistik från jämförelsesajten Pricerunner. 

Slutsatsen är att produkterna aldrig eller under endast mycket kort tid, ibland bara någon dag, har sålts till det som anges som ordinarie eller rekommenderat pris, och att man helt enkelt vilselett konsumenter.

Enligt Rickard Lyko, vd för kosmetikaförsäljaren Lyko, handlar det i deras fall om att några produkter av misstag fått kampanjflaggor på sajten, trots att de sålts till ordinarie pris.

”Det här får vi ta på största allvar och säkerställa att det inte händer igen”, säger han.

Totalt ingick 40 000 varor i Lykos kampanj under Black Friday. Konsumentverket har bara granskat ett urval. Om det fanns fler felaktigt lanserade varor än myndigheten hittat vet Rickard Lyko inte i nuläget.

”Vi håller på att utreda vad som har hänt. Det mesta var naturligtvis rätt”, säger han.

Företagen har till den 21 december på sig att bemöta uppgifterna, innan Konsumentverket bestämmer hur man går vidare.

Ytterligare tre tillsynsärenden har inletts. Åhléns, Jysk och Ellos har i sina respektive e-butiker haft reor under alldeles för lång tid, enligt Konsumentverket.

Myndigheten konstaterar att Åhléns har haft kampanjer i cirka 200 dagar under 2020. Maxregeln säger två månader.

Det startade med rea i januari, som övergick i så kallad slutrea, som efter mindre än en månad följdes av mid-season rea, följt av sommarrea som pågick från mitten av maj till augusti. Sedan kom mid-season rea igen i september, som följdes av Black week och Cyber monday.

”Vi har tagit emot ärendet från KO och håller på att se över detta”, säger Åhléns kommunikationschef Weronica Nilsson. 

Mer än så vill företaget, som har till 8 januari på sig att bemöta uppgifterna, inte kommentera.

Tidigare har företag tvingats betala viten för att ha brutit mot marknadsföringsreglerna.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?