1515
Annons

Lyko byter vd - tungviktare blir ordförande

First North-bolaget Lyko petar sin vd och tar in en tungviktare som styrelseordförande.

Rickard Lyko, storägare i e-handlaren Lyko
Rickard Lyko, storägare i e-handlaren LykoFoto:Anna Nordlander (pressbild)

Hår- och skönhetsföretaget Lykos vd Joanna Hummel får lämna efter inte ens ett år på posten. I stället tar Rickard Lyko över som vd i e-handelsbolaget. 

”Joanna har gjort ett fantastiskt arbete i samband med Lykos börsnotering under 2017 och på kort tid genomfört viktiga satsningar och förändringar. Nu har styrelsen gjort bedömningen att ett nytt ledarskap är det bästa för Lyko”, säger Rickard Lyko i ett pressmeddelande. 

Joanna Hummel, dåvarande finansdirektör på kosmetikkedjan Kicks, värvades till Lyko inför noteringen hösten 2017.

När han nu blir vd lämnar Rickard Lyko sin ordförandepost. På en extra bolagsstämma ska i stället Kenneth Bengtsson väljas in som ny styrelseordförande.

Kenneth Bengtsson har bland annat varit vd för Ica och även ordförande för Svenskt Näringsliv och Svensk Handel. Hans nuvarande uppdrag inkluderar, bland annat, ordförandeskap för styrelserna i Ahlsell, Clas Ohlson och Systembolaget. 

Största ägare i den Vansbro-baserade e-handlaren är familjen Lyko. Näst störst är Fidelio Capital som kontrolleras av Fredrik Lundbergs dotter Katarina Martinsson.

Lyko-aktien har harvat på First North sedan noteringen den 12 december i fjol. Teckningskursen då var 50 kronor, på fredagen stängde aktien på 57 kronor.

Rapporten för andra kvartalet som kom i augusti visade på en tillväxt på 21,2 procent, men resultatet tyngdes av ändrat sortiment och ökade marknadsföringskostnader. Rörelseresultatet vände från plus 3,9 Mkr till en förlust på 12,6 Mkr.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Nord Stream 2 tömd på gas

Nord Stream 2 är tömd på gas, skriver danska Energistyrelsen på Twitter. Det rapporterar danska TV2.

Foto:Forsvaret, Danska Försvaret

Prognosen efter att läckorna på de båda gasledningarna upptäcktes i början av veckan var att gasen kunde vara slut på söndagen. Nu uppger företaget Nord Stream för Energistyrelsen att det har uppstått ett stabilt tryck i ledningen, vilket tyder på att all gas har läckt ut.

Det framgår inte hur statusen är för Nord Stream 1.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera