Lyft för småföretag

Landets småföretagare går mot det mest lönsamma året sedan 2011. För fyra av fem kartlagda branscher blir 2016 ett rekordår.

FORTSATT OPTIMISM. Katarina Hedström Klarin, vd för LRF Konsult, ser att utgångsläget är gynnsamt för att även nästa år ska bli ett bra år för småföretagen.
FORTSATT OPTIMISM. Katarina Hedström Klarin, vd för LRF Konsult, ser att utgångsläget är gynnsamt för att även nästa år ska bli ett bra år för småföretagen.Bild:LRF

De svenska småföretagens lönsamhet landar i genomsnitt på 15,5 procent av omsättningen. Det visar LRF Konsults lönsamhetsbarometer som undersöker lönsamheten i småföretag.

Enligt barometern är det den högsta siffran under hela mätperioden mellan 2011 och 2016. Det innebär en ökning av lönsamheten med 1,2 procentenheter jämfört med 2015 och 2016 blir det tredje året i rad som lönsamheten ökar bland svenska småföretag.

”2016 har varit ett väldigt starkt år för småföretagen i de fem branscher som vår undersökning följer. Det är en viktig signal att det går bra för småföretagen, eftersom de flesta nya jobb skapas här”, säger Katarina Hedström Klarin, vd för LRF Konsult.

En bransch där lönsamheten ökar från redan höga nivåer är transport och logistik. Enligt prognosen för 2016 landar branschens lönsamhet på i genomsnitt 19,8 procent. En viktig förklaring till den ökade lönsamheten är enligt Katarina Hedström Klarin lägre drivmedelspriser.

”Många företag i den här branschen har passat på att öka nettoinvesteringarna i det egna företaget och det är en styrka att prioritera den egna långsiktigheten och samtidigt kunna leverera ett bra resultat”, säger hon.

När det gäller handeln så pekar prognosen på att lönsamheten lyfter till 6,7 procent, men prognosen är osäker eftersom julhandeln brukar slå rekord varje år. Det kan ge ett bättre fjärde kvartal 2016 än 2015.

”Handeln har legat plattare i sin lönsamhetsutveckling sedan 2011 men i år ser vi en kraftig lönsamhetsförbättring. Dels har man lyckats hålla tillbaka kostnadsökningen men vi ser också att man lyckats förbättra sina marginaler”, säger Katarina Hedström Klarin.

Även småföretagen inom byggbranschen har en god lönsamhet, enligt barometern. I snitt har bolagen en lönsamhet på 19,5 procent.

Ing-Marie Gustafsson är vd för Accent Arkitekter i Värnamo, ett bolag som startades 2010 och som i dag har åtta anställda. Hon delar bilden av att det går bra för de svenska småföretagen.

”Vi har väldigt mycket att göra och är i den situationen att vi kan tacka nej till uppdrag som vi känner att vi inte hinner med”, säger hon.

Den ökade lönsamheten har gett Accent Arkitekter möjligheten att vidareutbilda personalen.

”Vi är ett kunskapsföretag och har satsat mycket på kompetensutveckling, dels genom utbildningar och dels genom studieresor. Vi har också ägnat extra mycket tid åt utredningar för att kunna använda dem i internutbildningar”, säger Ing-Marie Gustafsson.

Varför går det bra för småföretagen?

”Vi är vana vid att jobba hårt, men framför allt har vi lätt att ställa om. När vi får ett uppdrag så kan vi snabbt mobilisera och vara flexibla”, säger Ing-Mari Gustafsson.

Barometern visar att den enda bransch som inte slår rekord under 2016 är fastighetsbranschen.

Enligt Katarina Hedström Klarin är utgångsläget gynnsamt för att även 2017 ska bli ett bra år för småföretagen.

”Vi har en fortsatt stark högkonjunktur, men en förutsättning för att småföretagen ska kunna fortsätta växa är fasta spelregler. Om man inte känner sig trygg inför framtiden så vågar man heller inte göra investeringar .”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?