De svenska småföretagens lönsamhet landar i genomsnitt på 15,5 procent av omsättningen. Det visar LRF Konsults lönsamhetsbarometer som undersöker lönsamheten i småföretag.
Enligt barometern är det den högsta siffran under hela mätperioden mellan 2011 och 2016. Det innebär en ökning av lönsamheten med 1,2 procentenheter jämfört med 2015 och 2016 blir det tredje året i rad som lönsamheten ökar bland svenska småföretag.
”2016 har varit ett väldigt starkt år för småföretagen i de fem branscher som vår undersökning följer. Det är en viktig signal att det går bra för småföretagen, eftersom de flesta nya jobb skapas här”, säger Katarina Hedström Klarin, vd för LRF Konsult.
En bransch där lönsamheten ökar från redan höga nivåer är transport och logistik. Enligt prognosen för 2016 landar branschens lönsamhet på i genomsnitt 19,8 procent. En viktig förklaring till den ökade lönsamheten är enligt Katarina Hedström Klarin lägre drivmedelspriser.
”Många företag i den här branschen har passat på att öka nettoinvesteringarna i det egna företaget och det är en styrka att prioritera den egna långsiktigheten och samtidigt kunna leverera ett bra resultat”, säger hon.
När det gäller handeln så pekar prognosen på att lönsamheten lyfter till 6,7 procent, men prognosen är osäker eftersom julhandeln brukar slå rekord varje år. Det kan ge ett bättre fjärde kvartal 2016 än 2015.
”Handeln har legat plattare i sin lönsamhetsutveckling sedan 2011 men i år ser vi en kraftig lönsamhetsförbättring. Dels har man lyckats hålla tillbaka kostnadsökningen men vi ser också att man lyckats förbättra sina marginaler”, säger Katarina Hedström Klarin.
Även småföretagen inom byggbranschen har en god lönsamhet, enligt barometern. I snitt har bolagen en lönsamhet på 19,5 procent.
Ing-Marie Gustafsson är vd för Accent Arkitekter i Värnamo, ett bolag som startades 2010 och som i dag har åtta anställda. Hon delar bilden av att det går bra för de svenska småföretagen.
”Vi har väldigt mycket att göra och är i den situationen att vi kan tacka nej till uppdrag som vi känner att vi inte hinner med”, säger hon.
Den ökade lönsamheten har gett Accent Arkitekter möjligheten att vidareutbilda personalen.
”Vi är ett kunskapsföretag och har satsat mycket på kompetensutveckling, dels genom utbildningar och dels genom studieresor. Vi har också ägnat extra mycket tid åt utredningar för att kunna använda dem i internutbildningar”, säger Ing-Marie Gustafsson.
Varför går det bra för småföretagen?
”Vi är vana vid att jobba hårt, men framför allt har vi lätt att ställa om. När vi får ett uppdrag så kan vi snabbt mobilisera och vara flexibla”, säger Ing-Mari Gustafsson.
Barometern visar att den enda bransch som inte slår rekord under 2016 är fastighetsbranschen.
Enligt Katarina Hedström Klarin är utgångsläget gynnsamt för att även 2017 ska bli ett bra år för småföretagen.
”Vi har en fortsatt stark högkonjunktur, men en förutsättning för att småföretagen ska kunna fortsätta växa är fasta spelregler. Om man inte känner sig trygg inför framtiden så vågar man heller inte göra investeringar .”