1515

Lyft för Buffett – vänder till vinst

Warren Buffetts finanskonglomerat Berkshire Hathaway vände till vinst i första kvartalet på grund av orealiserade vinster i portföljinnehaven.

Warren Buffett.
Warren Buffett.Foto:AP

Nettovinsten var 21,66 miljarder dollar, motsvarande 13 209 dollar per A-aktie. Det kan jämföras med en förlust på 1,14 miljarder dollar, eller 692 dollar per aktie, för ett år sedan. I fjärde kvartalet blev nettoförlusten 25,39 miljarder dollar.

På grund av redovisningsregler måste Berkshire Hathaway redovisa orealiserade vinster och förluster på aktieinnehav, vilket skapar kraftiga rörelser i nettoresultatet. Warren Buffett har därför sagt att rörelseresultatet är ett bättre mått.

Rörelseresultatet steg 5 procent till 5,56 miljarder dollar, motsvarande 3.388 dollar per A-aktie. Det kan jämföras med 5,29 miljarder dollar och 3.215 dollar per aktie för ett år sedan.

Analytikerna hade väntat sig ett rörelseresultat på 3.399 dollar per A-aktie, enligt en sammanställning från Refinitiv.

Det ska dock noteras att rörelseresultatet exkluderar Kraft Heinz, där Berkshire Hathaway är storägare med 26,7 procent av aktierna. Orsaken är att Kraft Heinz inte släppt sina reviderade siffror. Orsaken är att revisorn ännu inte godkänt rapporten. Kraft Heinz har tidigare tagit emot en stämning från SEC relaterat till sina interna kontroller och redovisningsprinciper.

Berkshire Hathaway tog också en nedskrivning på 3 miljarder dollar i Kraft Heinz i det fjärde kvartalet och Warren Buffett medgav då att man betalade för mycket för bolaget.

Berkshire Hathaway håller sin klassiska årsstämma på lördagen. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?