1515
Annons

Lyckad uppskjutning för Elon Musks Space X

Elon Musks Space X sköt upp en Falcon-raket i ett sista stort test inför återupptagandet av USA:s rymdfärder i egen regi. Testet lyckades, vilket är ett stort steg mot bemannade resor för det amerikanska rymdbolaget.

Foto:John Raoux

 

Vädret var på väg att ställa till det, men efter flera timmars väntan på rätt väderförhållanden kunde raketen lämna Kennedy Space Center i Florida, USA, klockan 16.30 svensk tid. 

Hurraropen under Space X egen livesändning av uppskjutningen var höga när astronautkapseln Crew Dragon skildes från Falcon-raketen i luften och sedan landade i Atlanten några minuter senare, helt enligt plan.

Kapseln ska kunna slita sig loss från bärraketen under pågående uppskjutning, för att rädda besättningen om något skulle gå fel med raketen på väg upp. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa vill nämligen göra allt för att undvika en upprepning av Challengerhaveriet 1986. Då dödades samtliga sju personer ombord när rymdfärjan exploderade i luften.

På den efterföljande presskonferensen berättade Space X vd — kändisentreprenören och Teslagrundaren Elon Musk — att raketen nått en hastighet på Mach 2,2, alltså mer än dubbla ljudets hastighet.

”Det gick helt perfekt, som vi hade hoppats. Vi har uppnått vårt mål och jag ser fram emot nästa steg”, sa en märkbart exalterad Musk på presskonferensen.

Sedan rymdfärjorna pensionerades 2011 har USA och övriga världen varit beroende av ryska raketer för persontrafiken till och från Internationella rymdstationen (ISS). Men i och med dagens test kan Space X första bemannade färd upp till ISS äga rum om bara några månader. Ett stort steg, enligt Nasachefen Jim Bridenstine

”Vi är inte framme där riktigt än, vi har en del tester kvar. Men den här dagen är en fantastisk milstolpe i ett projekt som snabbt tar sig framåt”, sade Jim Bridenstine.

Planen är att utrustningen för den första persontransporten till ISS ska stå klar i slutet på februari.

”Efter det ska allt inte bara dubbelkollas, utan kontrolleras minst 4—5 gånger. Därför verkar det sannolikt att den första uppskjutningen kommer att ske under årets andra kvartal”, sa Elon Musk på presskonferensen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?