1515

Lyckad provfärd för Virgin – Space X på gång

Virgin Galactic har fått upp en testastronaut till vad som kan kallas rymdens tröskel. Och samtidigt ger USA:s rymdmyndighet Nasa klartecken till en första provflygning av Space X nya skyttel till Internationella rymdstationen (ISS).

”En resa som är omöjlig att beskriva”, säger Beth Moses, astronautinstruktör på Virgin Galactic, och den som fick äran att provåka kapseln Unity vid fredagens uppskjutning.

”Richard, du kommer att älska det”, tillägger hon, syftande på Virgin-chefen Richard Branson, som sagt att han själv ska vara en av de första passagerarna när företagets charterfärder till rymden snart kommer i gång.

Unity dras först upp i luften av ett flygplan, och flyger sedan självt vidare upp till en höjd av ungefär nio mil ovanför jordytan. Där befinner den sig ungefär på Kármánlinjen, en tänkt gräns mellan jordens atmosfär och rymden.

Hundratals människor, däribland kändisar som Leonardo DiCaprio och Justin Bieber, har förbokat biljetter – som kostar ungefär 250 000 dollar (2,3 miljoner kronor) styck – till Spaceship 2-farkosterna, varav Unity är en.

Branson är inbegripen i en kapplöpning med bland andra Amazon-grundaren Jeff Bezos företag Blue Origin och Elon Musks motsvarighet Space X om att få fart på rymdturismen.

Samtliga har farkoster i någon form av testfas, och kan komma i gång på allvar senare i år.

Space X kanske har en fördel i att bolaget redan kör godskapslar till Internationella rymdstationen (ISS), och inom kort kan komma i gång även med persontransporter dit.

ISS ligger långt bortom Kármánlinjen, ungefär 40 mil ovanför jordens yta, så att ta sig dit är mer avancerat.

Det märks också i "biljettpriserna" Ryssland har kunnat ta sedan USA lade ner sina rymdfärjor. Enligt medieuppgifter tar ryska Roscosmos över 80 miljoner dollar (750 miljoner kronor) per plats till och från ISS.

Men på fredagen fick Space X slutgiltigt klartecken från Nasa att provköra personkapseln Crew Dragon upp till ISS. Testturen, då Dragon ska vara tom, är planerad till nästa helg.

Därmed ligger Space X steget före Boeing, som är huvudkonkurrent för ISS-transporterna. Boeings personkapsel CST-100 Starliner är också påtänkt för provflygningar snart, men inget datum är satt.


Innehåll från Unit4Annons

Digitalisering har många fördelar, men gör kunder och medarbetare mer ”illojala”

Vi verkar i en allt mer global och digital värld vilket innebär ökad konkurrens och högre krav från kunder och medarbetare. Samhällets datamognad, med ökad transparens som följd, gör att vinnarna är de företag som skapar de smartaste kundlösningarna och som ger sina medarbetare den bästa utvecklingsresan.

Det är samhället och individerna som driver på digitaliseringen och företagen har inte längre något val, de måste accelerera sin digitaliseringsresa.  

– Digitaliseringen kommer med många fördelar, men det gör också att kunder och medarbetare blir mer illojala. Tack vare ökad transparens så finns det mesta tillgängligt på nätet, och kunderna kommer att köpa där det känns bäst och är enklast. Detta gäller även för medarbetarna som kommer att arbeta där de får störst värdeökning av sin investerade tid. säger Finn Følling, Sales Director på Unit4. 

Skalbarhet blir en viktig konkurrensfaktor

I dagsläget pratas det mycket om hur viktigt det är att förändra sina affärsmodeller för att lyckas, men det håller inte riktig Finn med om.

– Det är inte alls säkert att man behöver förändra sina affärsmodeller, det beror helt och hållet på inom vilken verksamhet man verkar. Det är däremot viktigt att se till att affärsprocesserna blir digitala, så man blir effektivare och snabbare kan få fram prognoser som bygger på kvalitativdata - och som i slutändan ger bättre underbyggda beslut. När systemen kommunicerar med varandra kan data samlas in från hela verksamheten och analyseras i gemensamma processer. På detta sätt får man även svar på när man ska skala upp och ner, och inte bara att man kan skala. 

CFO blir digitaliseringsminister

Ett tydligt tecken på att styrelser och ledningsgrupper har förstått fördelarna med att digitalisera fler processer inom företaget är den nu förändrade rollen för CFOer. 

– Vi ser tydligt att arbetsrollen för CFO förändras när digitaliseringen ökar. Det som företagen nu söker är en CFO med digital erfarenhet, där fokus hamnar mindre på redovisning och ekonomi. CFO går från att vara en finansminister till att bli en digitaliseringsminister inom företaget.   

Företag som inte anammar den nya tekniken kring molnet, automatisering och AI-stöd riskerar att tappa konkurrenskraft. Unit4, som är ett cloudföretag med drygt 40 års erfarenhet av den nordiska marknaden, hjälper sina kunder med nästa generations affärssystem. 

– Många företag sitter idag fast med äldre affärssystem, system som inte hänger med i företagens utveckling och som inte integrerar med nya smarta, tekniska lösningar. Nästa generations affärssystem ger ökad skalbarhet och en flexibilitet där systemet kan följa företagets utveckling hand i hand, istället för att bromsa, avslutar Finn. 

Läs mer om Unit4: www.unit4.com/se

Läs mer i Unit4:s undersökning: What’s missing from your finance planning? (unit4.com)

Info om Unit4

Vi arbetar för människor och har specialiserat oss inom mjukvara för tjänsteorganisationer sedan tidiga 1980-talet. Idag bygger vi världens smartaste affärssystem som förbättrar effektiviteten och produktiviteten samt gör det möjligt för människor att spendera mer tid på de arbetsuppgifter som gör skillnad. 

Mer från Unit4

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Unit4 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?