Lungviruset har nått USA

Det mystiska lungvirus som spridits i Kina har nu nått USA. En person vårdas på sjukhus i Washington.

Foto:Eugene Hoshiko

Nära 300 personer har smittats och sex har avlidit i det mystiska sarsliknande lungviruset i Kina, bekräftar kinesiska myndigheter. På tisdagen meddelade också amerikanska myndigheter att en person i delstaten Washington har insjuknat i det nya lungviruset. Patienten, som ska vara allvarligt sjuk, har nyligen besökt den kinesiska staden Wuhan där viruset först började spridas. 

Smittan misstänks ha spridit sig till flera länder i Asie och det är bekräftat att den nått  Japan, Thailand, Sydkorea och Taiwan. Filippinska och australiska myndigheter utreder också misstänkta sjukdomsfall. 

Världshälsoorganisationen WHO överväger att utlysa nödläge. En särskild WHO-kommitté ska mötas under onsdagen och fatta beslut om detta. Men redan på tisdagen varnade organisationen för virusets spridning.

”Fler fall är att vänta i andra delar av Kina och möjligen i andra länder de närmaste dagarna”, sade WHO:s talesman Talik Jasarevic.

WHO har bara utlyst nödläge en handfull gånger tidigare, som vid svininfluensan 2009 och under ebolaepidemin i västra Afrika 2014—2016.

Totalt har 291 fall bekräftats i Kina enligt landets hälsokommission. Smittan har konstaterats i ännu en kinesisk provins, Zhejiang, där fem personer insjuknat. I provinsen Henan förbjuds försäljning av levande fjäderfän på marknader, för att minska smittspridning. Och i den centralkinesiska staden Wuhan, där sjukdomen först upptäcktes, har antalet döda nu stigit till sex personer.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?