Annons

Lundinbolaget ett steg närmare guldet i Argentina: "Vi är nöjda med utvecklingen"

Lundinägda gruvbolaget Josemaria Resources går allt närmare att få till bolagets storsatsning på en koppar- och guldgruva i Argentina.

Lukas Lundin.
Lukas Lundin.Foto:Josefine Stenersen

I Josemarias färska årsrapport för 2019 framgår att det börsnoterade gruvbolaget siktar på att få klart en genomförbarhetsstudie för koppar- och guldprojektet i Argentina under tredje kvartalet i år.

Projekteringen är en förutsättning för att så småningom kunna sätta spaden i backen och börja ta upp de ädla metallerna.

Lukas Lundin, som sitter i bolagets styrelse, sa i en intervju med Dagens industri under förra hösten att han är särskilt intresserad av bolagets aktiviteter i Argentina.

Enligt Josemarias årsrapport har bolaget fått till krediter på 30 miljoner dollar under 2019 och börjat söka ytterligare pengar för gruvprojektet i Argentina.

Utgifterna ökade från 11,5 miljoner dollar 2018 till 35,5 miljoner dollar förra året. 

Samtidigt minskade förlusterna från 15,1 miljoner dollar för 2018 till 10,9 miljoner dollar 2019. Förklaringen till minskningen är enligt bolaget att Josemaria fått tillgång till kapital när bolaget bröts ut från NGEx Minerals.

Den sista december 2019 låg Josemarias rörelsekapital på 20,8 miljoner dollar.

I intervjun med Di i december sa Lukas Lundin att han själv skulle åka till huvudstaden Buenos Aires för att träffa den nytillträdde presidenten Alberto Fernandez och få till möjligheterna till en gruva på plats i Argentina.

”Vi överväger investeringar om 3 miljarder dollar i Argentina, men det förutsätter lokalt stöd. Jag ska träffa Argentinas president i januari. Det är ett partnerskap, vi kan inte göra det ensamma. Det är deras land, deras guld – socialt ansvar är viktigare än någonsin”, sa han då.

Under förra året tog Lukas Lundins son, Adam Lundin, rollen som vd för bolaget.

I en kommentar i årsrapporten säger Adam Lundin att Josemaria utvecklats för att fokusera enbart på projektet i Argentina.

”Vi är nöjda med utvecklingen såhär långt av genomförandestudien, pågående arbete med bedömningarna av påverkan på miljö och samhälle”, kommenterar Adam Lundin.

”När Josemaria väl är färdigställd kan gruvan spela en stor roll i leveranserna av koppar under en lång tid, i takt med att elektrifieringstekniken utvecklas över hela världen”, kommenterar han vidare.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?