ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Lundin-topparna till attack: Svenska ministrar förföljer oss

  • Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter. Foto: Amanda Lindgren

Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och koncernchef Alex Schneiter anklagar två svenska ministrar för att ha förföljt och motarbetat bolaget, skriver DN.

I ett brev som skickades till investerare den 6 november skriver Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och koncernchef Alex Schneiter att två svenska ministrar förföljt och motarbetat bolaget inför åtalet om folkrättsbrott.

Det ska handla om Morgan Johansson (S) och Peter Hultqvist (S), skriver DN som fått namnen bekräftade av Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson. 

”Ministrar som varit inblandade i beslutet att tillåta att det här fallet har kunnat fortsätta har aktivt förföljt och kritisterat företaget sedan 2006 och har också överlämnat personliga handlingar till åklagarmyndigheten efter att den preliminära utredningen inleddes 2010. Vi anser att det är ytterligare bevis för att de var jäviga och aldrig skulle ha fått vara en del av tillståndsprocessen”, skriver de. 

Förundersökningen mot Lundin Petroleum har pågått sedan 2010 och 2016 delgavs Ian Lundin misstanke om grovt folkrättsbrott som ska ha skett under deras arbete i Sudan. 

Redan tidigare har Ian Lundin anklagat Morgan Johansson för att vara jävig. I november 2018 begärde han att Högsta förvaltningsdomstolen skulle undanröja regeringsbeslutet som gav grönt ljus att åtala honom för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.

Han hävdade då att Morgan Johansson fört fram allvarliga och felaktiga anklagelser mot Ian Lundin, Carl Bildt (som satt i bolagets styrelse) och mot bolaget. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer