1515
Annons

Lundin Petroleums borrning "över förväntan"

Lundin Petroleum har "med framgång" har slutfört utvärderingsborrning 7220/11-5 och ett förlängt produktionstest på Altafyndigheten i PL609 i södra Barents hav.

Resultatet av borrningen var över förväntan, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Lundin gjorde en 700 meter lång horisontell borrning i reservoar av uppsprucken och karstvittrad bergart. Borrningen påträffade samtliga reservoarintervaller som hade bättre reservoaregenskaper än förväntat.

"Under borrningen förbrukades som förväntat viss borrvätska, vilket hanterades på ett bra sätt och visar att det är tekniskt möjligt att bygga ut Altafyndigheten genom horisontella borrningar", skriver Lundin.

En två månaders testperiod med produktion som begränsades av produktionsanläggningarna och uppnådde som högst 18.000 fat per dag. Sammanlagt producerades cirka 675.000 fat olja

"Resurserna för Altafyndigheten förväntas öka och osäkerheten kring resursintervallet minska", heter det.

Omfattande datainsamling och provtagning har utförts, inklusive produktionsloggar. 

"Resultaten var över förväntan med utmärkt produktivitet från reservoaren och samtliga reservoarintervaller och kontakt med betydande volymer bekräftades", heter det.

Före produktionstestet uppskattades de kombinerade bruttoresurserna för Alta- och Gohtafyndigheterna till mellan 115 och 390 miljoner fat oljeekvivalenter (MMboe). Till följd av de positiva resultaten förväntas resursestimatet för Altafyndigheten att öka samt osäkerheten kring intervallet att minska. 

Resursintervallet för Alta och Gohta kommer att uppdateras i början av 2019 i samband med att bolaget meddelar reserverna för årets slut 2018.

Lundin Norway är operatör för PL609 med en licensandel om 40 procent. DEA Norge och Idemitsu Petroleum Norge är partners med licensandelar om 30 procent vardera.

Innehåll från Phoenix ContactAnnons

De gör visionen om det hållbara elektriska samhället till verklighet

Hur ska samhället, företagen och privatpersoner lyckas ställa om till ett hållbart samhälle där förnybar elektrisk energi är tillgängligt överallt i nästan obegränsade mängder och utan negativa konsekvenser för miljön? Det är den stora utmaning som företaget Phoenix Contact bygger ett av sina koncept på.

Phoenix Contact tillhandahåller produkter, lösningar och tjänster för elektrifiering, anslutning och automatisering inom sektorerna energi, industri, infrastruktur och mobilitet. Att kunna täcka hela världens energibehov på ett ekonomiskt hållbart sätt, med förnybara energikällor och med hjälp av tekniska lösningar – det är den stora samhällsutmaning hela verksamheten fokuserar på.

Vi har samlat koncernens alla produkter och tjänster i konceptet ”All Electric Society”. Konkret handlar det om att modernisera och utveckla elenergibranschen. Ska vi klara den ökande användning-en av el måste vi bygga ut våra energikällor samtidigt som vi med hjälp av nya produkter och lö-sningar hanterar energiförbrukningen på ett bättre sätt, berättar Susanne Dahl, Phoenix Contacts vd.

Optimal styrning av energisystem

I dagens samhälle finns det gott om system för att generera elektricitet men dessa måste kopplas ihop och kunna ”prata med varandra”, menar Nils Eriksson, Product Manager Industry Management & Automation.

Det är viktigt om vi ska kunna balansera tillgången på energi bättre – och kunna lagra elenergin så att den finns tillgänglig när vi behöver dem. Vi erbjuder till exempel lösningar och produkter inom bland anslutningsteknik som kan appliceras på allt från solcellspaneler till områden där signal, data och kraft behövs, berättar Håkan Öbrink, Teamleader and Product Manager Industrial Field Connectivity.

Ett annat exempel på vad man gör handlar om området ”sektorkoppling”. Där ser man generering, distribution, lagring och förbrukning av energi som ett helhetssystem. 

Dessutom utväxlar enskilda sektorer energi mellan varandra så att den står till förfogande i rätt form där den behövs. Genom att registrera och utvärdera data om energiförbrukning och generering styrs energiflödet optimalt, fortsätter Håkan Öbrink.

Phoenix Contact har även tagit fram ett styrsystem som är ”open source” vilket gör att användaren kan applicera ”egen” mjukvara i systemet. Öppen styrteknik gör automationslösningar framtidssäkra. För omfattande automation av sektorerna måste styrtekniken växa samman över gränserna för enstaka användningsområden. Öppen styrteknik som Ecosystem PLCnext Technology gör detta möjligt – oberoende av maskinvara och programmeringsspråk.

Lever som man lär

Man utvecklar också lösningar för hur framtidens elektrifierade båtar och skepp.

Det handlar till exempel om kommunikation från batterisystemen så att man på ett bättre sätt ska kunna styra hur man laddar båtarna, planerar rutten, hastighet och så vidare, säger Nils Eriksson.

På Phoenix Contact lever man som man lär. Det svenska dotterbolagets verksamhet är redan koldiox-idneutral. Vid årsskiftet ska det målet vara nått i hela den europeiska verksamheten och under nästa år kommer alla Phoenix Contacts kontor och fabriker i hela världen att vara koldioxidneutrala.

Om Phoenix Contac:

Med ledande anslutnings- och automationsteknik skapar Phoenix Contact tillsammans med kunder och partners lösningar för morgondagens värld. Var än den behövs – i infrastrukturen, e-mobility, för rent vatten, förnyelsebar energi och intelligenta eldistributionsnät eller för energieffektiv maskin- och anläggningsbyggnad. 

Läs mer på www.phoenixcontact.se 

 

Mer från Phoenix Contact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Contact och ej en artikel av Dagens industri

New Wave-ägda Craft vill fördubbla omsättning

New Wave siktar på att bolagets varumärke Craft ska nå en omsättning på 4 miljarder euro år 2027. Det sade Stefan Persson, vd för Craft of Scandinavia, på torsdagens kapitalmarknadsdag.

Torsten Jansson, vd för Crafts ägarbolag New Wave.
Torsten Jansson, vd för Crafts ägarbolag New Wave.Foto:Suvad Mrkonjic; Press

I dagsläget har Craft en årsomsättning på cirka 2 miljarder euro.

New Wave har tidigare gett uttryck för sin vision att göra Craft, som ligger inom rörelsesegmentet Sport & Fritid, till ett världsledande varumärke inom idrottskläder.

Craft grundades 1977 och en lång tid produkter inom segmenten cykel, längdskidor och underställ. Sedan ett bra tag har detta, inom konceptet Craft Teamwear, utökats med produkter (inte minst matchställ) riktade till föreningar och klubbar inom bland annat handboll, fotboll, volleyboll och basketboll.

En av Crafts senaste satsningar, skor för träning och löpning, har enligt Stefan Persson fallit mycket väl ut. Inom e-handelsdelen är 19 av de 20 största produkterna just skor. Satsningen kommer dessutom snart få sällskap av en sortimentsbreddning i form av fotbollsskor.

I en separat presentation redogjorde New Waves Norgechef Tom Henriksen för tillväxtmöjligheterna i landet. New Waves totala årsomsättning i Norge, som i dag ligger på cirka 500 miljoner norska kronor, ska upp till 1 miljard norska kronor 2027. Varumärket Craft väntas stå för ungefär halva den tillväxtsresan, enligt Tom Henriksen som bland annat pekade på att satsningen inom Teamwear visar på ”en enorm” potential i Norge.   

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera