Annons

Lundin Petroleum knoppar av verksamhet

Lundin Petroleum föreslår att knoppa av dess producerande tillgångar utanför Norge, det vill säga verksamheten i Malaysia, Frankrike och Nederländerna, till ett oberoende olje- och gasbolag.

Ian Lundin, styrelseordförande i Lundin Petroleum.
Ian Lundin, styrelseordförande i Lundin Petroleum.Bild:Di/TT

Oljebolaget Lundin Peteroleum meddelar på måndagsmorgonen att de avser att knoppa av verksamheten i Malaysia, Frnakrike och Nederländerna till ett nybildat bolag, International Petroleum Corporation (IPC).

Tre aktier i Lundin Petroleum kommer att ge rätt till en aktie i IPC. IPC kommer att vara noterat på Torontobörsen och Stockholmsbörsen.

Förslaget om att knoppa av IPC till ett separat bolag innebär att Lundin Petroleums ledning kan fokusera fullt ut på Norge. 96 procent av Lundin Petroleums reserver och 88 procent av Lundin Petroleums produktionsprognos för 2017 utgörs av tillgångar i Norge.

Lundin Petroleum skriver i ett pressmeddelande att bolagets starka tillgång på likviditet i kombination med generering av operativt kassaflöde gör det möjligt att finansiera investeringar i gigantiska norska olje- och gasfältet Johan Sverdrup utan att ta ytterligare lån. Produktionsstart vid Johan Sverdrup är beräknad till 2019.

“Avknoppningen av våra internationella tillgångar till IPC skapar ett spännande nytt bolag med en stark balansräkning och en erfaren styrelse och ledning. Deras fokus kommer att ligga på att skapa värde i en marknadscykel där branschen präglas av fortsatta underinvesteringar och där flera möjligheter finns allteftersom företag rationaliserar sina portföljer. I och med avknoppningen kommer Lundin Petroleums fulla fokus att ligga på Norge och jag är övertygad om att detta kommer att ytterligare utkristallisera värdet i vår starka tillväxtportfölj i Nordsjön och södra Barents hav” säger Ian H. Lundin, styrelseordförande för Lundin Petroleum, i en kommentar.

Mike Nicholson, för närvarande finanschef i Lundin Petroleum, föreslås bli vd i nya bolaget IPC. Lukas H Lundin, styrelseledamot i Lundin Petroleum, kommer att bli ordförande i IPC.

"Familjen Lundin är fullt engagerade i IPC:s framgång och efter att utdelningen slutförts kommer bolag relaterade till familjen Lundin att fortsätta vara de största aktieägarna i IPC", skriver Lundin Petroleum i pressmeddelandet.

Förre Lundin Petroleum-vd:n Ashley Heppenstall kommer också att bli styrelseledamot i IPC.

Teitur Poulsen, för närvarande ir-chef i Lundin Petroleum, tar över som finanschef i Lundin Petroleum då nuvarande finanschefen blir vd för nya bolaget IPC.

Lundin Petroleum har under måndagen kapitalmarknadsdag i Oslo.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?