1515

Lundin Mining miljardsäljer sin del i gruva

Gruvbolaget Lundin Mining Corporation har tecknat avtal om att sälja sin andel av gruvan Tenke Fungurume i Demokratiska Republiken Kongo till ett kinesiskt riskkapitalbolag.

Lukas Lundin, styrelseordförande i Lundin Mining.
Lukas Lundin, styrelseordförande i Lundin Mining.Bild:Patrik Olsson

Det framgår av ett pressmeddelande.

Lundin Mining säljer sitt innehav i ägarbolaget TF Holdings till ett bolag kontrollerat av det kinesiska riskkapitalbolaget BHR Partners.

Lundin Mining säljer för 1,136 miljarder dollar kontant (cirka 10,4 miljarder kronor) och upp till 51,4 miljoner dollar i villkorad köpeskilling, varav 25,7 miljoner ifall snittpriset på koppar överstiger 3,50 dollar per pund och 25,7 miljoner om snittpriset på kobolt överstiger 20 dollar per pund, under 24 månader med början den 1 januari 2018.

Lundin Mining äger 24 procent av gruvan.

"Beslutet att sälja vår minoritetsandel i Tenke kommer efter noggrant och långvarigt övervägande av alla alternativ vi haft med hänsyn till Lundins 20-åriga engagemang i Tenke och till den särskilda karaktären för denna tillgång i världsklass", säger Lundin Minings vd Paul Conibear i en kommentar.

I avtalet ingår en så kallad break up-fee om 100 miljoner dollar som tillfaller Lundin Mining under vissa förutsättningar om avtalet inte går igenom.

Affären är beroende av myndigheternas godkännande, men även av att partnern Freeport McMoran som planerat lyckas sälja sin andel i Tenke till kinesiska CMOC.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?