1515
Annons

Lundin Mining är ”attraktivt, undervärderat”, anser DNB

Lundin Minings aktie har fallit 22 procent sedan mitten av november och på de nivåerna är bolagets tillväxtpotential inte inprisad i kursen. Bolaget är ett attraktivt tillväxt- och utdelningsfall, som handlas till rabatt jämfört med andra bolag i sektorn.

Det anser DNB Markets, som på fredagen höjde sin rekommendation för gruvbolaget till köp från tidigare behåll, om än med riktkursen sänkt till 50 kronor (58), vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

Att intäkterna under det första kvartalet kommer att påverkas negativt av lägre och volatila metallpriser är rimligt, men produktionen väntas i stort ha löpt väl i enlighet med bolagets tidigare prognoser. Undantaget är zink, då expansionsprojektet i portugisiska Neves-Corvo pausats.

Lundin Mining LUMI +1,75% Dagens utveckling har en stark balansräkning, produktionen av koppar och zink väntas öka väsentligt kommande två år och investeringsbehovet är för närvarande begränsat, summerar DNB utsikterna för kommande år.

”Givet den starka balansräkningen räknar vi med att bolaget ska aktivera sitt aktieåterköpsprogram, vilket bör ge stöd åt kursen”, skriver banken.

DNB har skruvat upp sina förväntningar på kopparprisutvecklingen framöver, då en ekonomisk återhämtning i Kina väntas bli ”kopparintensiv”. Banken räknar med att cirka 25 procent av det globala kopparutbudet har påverkats av covid-19 och jämför med utbudschocken i samband med finanskrisen, vilken följdes av en tajt marknad med högre priser följande år.

Lundin Mining handlades vid 10.15-tiden på fredagen till drygt 43 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med strax över 3 procent för dagen.

Strategens köpråd: Bottenfiska energieffektiviseraren

En långsiktig vinnare som har rasat i värde i år men som gynnas av den växande energieffektiviseringstrenden. SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall tipsar om en aktie som han spår kommer att stiga kraftigt.

”Vi ser en uppsida som är nästan 70 procent”, säger han.

Esbjörn Lundevall.
Esbjörn Lundevall.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera