1515
Annons

Lundin Energys tidigare vd har sålt alla sina aktier

Oljebolaget Lundin Energys styrelseledamot och tidigare vd Alexandre Schneiter sålde på onsdagen sina återstående 42.126 aktier i bolaget för drygt 19 miljoner kronor.

Foto:Amanda Lindgren

Det framgår av Finansinspektionens insynsrapportering.

Enligt ägardatabasen Holdings ägde Alexandre Schneiter vid årsskiftet drygt 500.000 aktier i Lundin Energy LUNE -23,06% Dagens utveckling . Sedan dess har han löpande under året sålt av aktier i flera omgångar.


USA:s högsta domstol river upp "Roe mot Wade"

USA:s högsta domstol har rivit upp domen ”Roe mot Wade” – en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten.

Beslutet innebär i praktiken att enskilda stater kan förbjuda aborter.

Under fredagen har båda sidor demonstrerat utanför USA:s högsta domstol.
Under fredagen har båda sidor demonstrerat utanför USA:s högsta domstol.Foto:Jacquelyn Martin; Steve Helber

Efter nästan 50 år av lagstadgad rätt till aborter har USA:s högsta domstol i ett beslut om Mississippis abortlag i praktiken upphävt den rätten.

”Konstitutionen rymmer ingen rätt till abort, domarna Roe och Casey hävs härmed och rätten att reglera aborträtten ges åter till folket och deras valda representanter”, skriver domstolen och hänvisar till såväl ”Roe mot Wade” från 1973 som utslaget i ”Planned Parenthood mot Casey” 1992 som till stor del upprätthöll aborträtten.

Domaren Samuel Alito skriver vidare att ”abort utgör en djupt moralisk fråga som amerikaner har kraftigt delade åsikter om. Men konstitutionen förbjuder inte medborgare i enskilda delstater att reglera eller förbjuda aborter”.

Alito fick stöd av fem av de andra domarna, tre röstade för att behålla aborträtten. Domen möttes genast av såväl fördömanden som applåder.

”I dag har Högsta domstolen inte bara rivit bort 50 års prejudikat, den har också förvisat det mest personliga beslut en människa kan göra till ett offer för politikers och ideologers nycker – och attackerat grundläggande rättigheter för miljoner amerikaner”, skriver förre presidenten Barack Obama på Twitter.

Organisationen Planned Parenthood, som kämpar för fri abort och hjälper kvinnor att få abort, skriver på samma plattfom att kampen inte är över:

”Vi kommer aldrig att sluta kämpa för er”, skriver de.

Förre vicepresidenten, republikanen Mike Pence, som själv kämpat mot fri abort, är desto gladare.

”Högsta domstolen har rättat ett historiskt fel och åter gett det amerikanska folket rätten att bestämma”, skriver han i ett uttalande, där han även säger att aborträtten nu ”är förvisad till historiens aska”.

Fredagens dom berör egentligen delstaten Mississippis abortlag, där abort är förbjudet från vecka 15 – då i princip inga foster kan överleva. I och med att lagen nu fått grönt ljus gör HD i stort sett prejudicerande tummen upp för förbud mot alla typer av abort.

13 delstater har redan lagar förberedda om HD skulle döma som de nu gjort. De flesta av dessa lagar gör undantag om modens liv är i fara, men inte för aborter efter våldtäkt eller incest.

Missouri blev första delstat att verkställa en sådan lag, det bara en knapp timme efter HD:s dom.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?