Annons

Lundabolaget Camurus rusar efter genombrott

Bioteknikbolaget Camurus rusar 18 procent i måndagens börshandel efter ett forskningsgenombrott.

Bild:Colourbox

Lundabolaget Camurus utvecklar läkemedel mot opiatberoende och på måndagsmorgonen kom bolaget med beskedet att fas 3-studierna för läkemedelskandidaten CAM2038 varit lyckosamma.

Preparatet uppfyllde alla kraven och visade också ”överlägsen behandlingseffekt” jämfört med dagens standardbehandling. Camurus produkt placeras i kroppen och avger läkemedlet under en längre tid, till skillnad från de tillgängliga behandlingarna som bygger på daglig medicinering.

”De tydligt positiva resultatet från denna registreringsgrundande, aktivkontrollerade fas 3-studie representerar ett viktigt genombrott”, säger Camurus vd Fredrik Tiberg.

Lundabolaget och den amerikanska partnern Braebrun Pharmaceuticals ska under 2017 lämna in ansökningar för att få läkemedlet godkänt i USA och Europa.

”Vi är oerhört nöjda och glada över de här viktiga studieresultaten som visar att CAM2038, vecko- och månadsprodukter, kan ge patienter och läkare ny och bättre behandling av opiatberoende”, kommenterar Braeburns vd Behshad Sheldon.

Bara i USA är 2,6 miljoner människor diagnostiserade som beroende av smärtstillande opiatläkemedel och heroin. Den amerikanska marknaden för läkemedel mot opiatberoende beräknas vara värd 4-7 miljarder kronor.

Camurus noterades i december 2015 till teckningskursen 57 kronor. Sedan dess har aktien stigit 100 procent, måndagens kursrusning inräknad.

Största vinnare på kurslyftet är investeraren Per Sandberg genom Sandberg Development som äger 54 procent av bolaget, en aktiepost värd drygt 2,4 miljarder kronor.

Näst störst är Swedbanks fondbolag Robur med 7 procent av aktierna. Vd Fredrik Tiberg äger 4 procent och Max Mittereggers hedgefond Gladiator har 3,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?