Annons

Lukasjenko: Putin lockar med energipriser

Vitrysslands auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko säger att Ryssland försöker locka till en sammanslagning mellan länderna – med fördelaktiga energipriser.

När Lukasjenko träffade Rysslands president Vladimir Putin i ryska Sotji förra veckan gav Putin antydningar ”om införlivningen av Vitryssland i utbyte mot ömsesidiga energipriser”, enligt ett citat från Lukasjenko som publiceras av den statliga nyhetsbyrån Belta.

Lukasjenko uppges också säga att han är ”övertygad om att varken ryssar eller vitryssar någonsin kommer att vilja gå i den riktningen”.

Vid sidan av detta pågår energiförhandlingar med Ryssland, som har minskat exporten till Vitryssland, varpå Minsk nyligen började importera olja från Norge.

” Om Ryssland inte börjar leverera olja i tillräckliga volymer kommer vi att börja ta det direkt från ledningarna”, säger Aleksandr Lukasjenko, som syftar på ledningar som transporterar rysk olja genom landet till EU.

Vitryssland har under en lång tid varit ett relativt isolerat land, som i hög grad varit beroende av rysk gasexport och ryska lån. Lukasjenko har på senaste tiden beklagat sig över ryska försök att få länderna att slås samman i en ny rysk statsbildning och börjat flirta med EU-länder och USA.

Putin behöver hitta nya vägar framåt för att behålla makten i Ryssland efter innevarande mandatperiod. Det spekuleras i att mandatreglerna inte nödvändigtvis skulle behöva gälla i en ny statsbildning där Vitryssland integrerats.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?