1515
Annons

Lukasjenko: Nato hotar Belarus

Nato samlar militära resurser längs Belarus västra gräns, hävdar den omstridde presidenten Aleksandr Lukasjenko. Samtidigt väljer Ryssland tydligare sida i konflikten i grannlandet, med ett löfte om militärt stöd om det behövs.

Foto:Dmitri Lovetsky

I ett framträdande i Minsk på söndagen talade Lukasjenko om såväl mark- som luftstyrkor från Nato nära landets gräns, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Presidenten syftar uppenbarligen på Polen, där försvarsalliansen Nato har stor militär närvaro. Men några belägg för en sådan kraftsamling finns i nuläget inte.

”Vi kommer att upphöra som stat, som folk, som en nation”, säger han om Natohotet till anhängare som samlats i staden.

Från frihetsmarschen i Minsk på söndagen.
Från frihetsmarschen i Minsk på söndagen.Foto:Sergei Grits

På söndagen samlas samtidigt tiotusentals Minskbor med krav på Lukasjenkos avgång i vad de valt att kalla en frihetsmarsch. Demonstrationen sker på dagen en vecka efter det av omvärlden utdömda valet i Belarus den 9 augusti.

”Massiv uppslutning till oppositionens demonstration i Minsk i dag, med människor som protesterar mot polisvåld och valfusk. Djupt imponerad av civilsamhällets mod. Lukasjenko måste lyssna på, inte försöka skrämma, sitt folk”, kommenterar Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter.

Lukasjenko höll under dagen även nya telefonöverläggningar med sin kollega i Moskva, Vladimir Putin. Enligt en kommuniké från makthögkvarteret Kreml är Ryssland berett att stödja Belarus regim militärt. I kommunikén hänvisas till en försvarspakt om ömsesidig militär assistans som de båda länderna har ingått, skriver Reuters.

Trycket har stadigt växt mot Lukasjenko sedan valdagen förra söndagen. Tiotusentals belarusier har tagit till gator och torg för att protestera mot det officiella valresultatet, som visade en stor seger för Lukasjenko, och visa stöd för oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.

Från frihetsmarschen i Minsk på söndagen.
Från frihetsmarschen i Minsk på söndagen.Foto:Sergei Grits

Närmare 7.000 människor har gripits, hundratals har skadats och två har omkommit i de protester som förvandlats till Lukasjenkos största utmaning under de 26 åren vid makten. Gripna som sedermera släppts ur fängelse har rapporterat om tortyrliknande behandling.

Samtidigt som demonstranter fyllt gatorna i Minsk och andra städer runt om i Belarus, har även hundratals anställda vid statsägda fabriker lämnat sina arbeten och kallat till strejker – en tydlig signal om att delar av Lukasjenkos traditionella väljarbas vänder sig emot sin president. Under en protest utanför Belarus statliga tv-komplex under lördagskvällen lämnade runt 100 anställda byggnaden och anslöt sig till demonstranterna.

Lukasjenkos framträdande på söndagen skedde vid en regeringsvänlig demonstration i Minsk. Enligt källor till medier på plats uppmanades arbetstagare att delta i demonstrationen – eller riskera att förlora jobbet.

Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Flera ljuspunkter i rapporten – trots raset

Modebolaget Björn Borg rasar på Stockholmsbörsen efter morgonens kvartalssiffror. Rapporten var inte så usel som aktiekursen indikerar men kursreaktionen är inte orimlig med tanke på hur utvecklingen sett ut för sektorkollegor och kunder.

Foto:Anders Wiklund/ TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera