1515
Annons

Lukasjenko: Nato hotar Belarus

Nato samlar militära resurser längs Belarus västra gräns, hävdar den omstridde presidenten Aleksandr Lukasjenko. Samtidigt väljer Ryssland tydligare sida i konflikten i grannlandet, med ett löfte om militärt stöd om det behövs.

Foto:Dmitri Lovetsky

I ett framträdande i Minsk på söndagen talade Lukasjenko om såväl mark- som luftstyrkor från Nato nära landets gräns, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Presidenten syftar uppenbarligen på Polen, där försvarsalliansen Nato har stor militär närvaro. Men några belägg för en sådan kraftsamling finns i nuläget inte.

”Vi kommer att upphöra som stat, som folk, som en nation”, säger han om Natohotet till anhängare som samlats i staden.

Från frihetsmarschen i Minsk på söndagen.
Från frihetsmarschen i Minsk på söndagen.Foto:Sergei Grits

På söndagen samlas samtidigt tiotusentals Minskbor med krav på Lukasjenkos avgång i vad de valt att kalla en frihetsmarsch. Demonstrationen sker på dagen en vecka efter det av omvärlden utdömda valet i Belarus den 9 augusti.

”Massiv uppslutning till oppositionens demonstration i Minsk i dag, med människor som protesterar mot polisvåld och valfusk. Djupt imponerad av civilsamhällets mod. Lukasjenko måste lyssna på, inte försöka skrämma, sitt folk”, kommenterar Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter.

Lukasjenko höll under dagen även nya telefonöverläggningar med sin kollega i Moskva, Vladimir Putin. Enligt en kommuniké från makthögkvarteret Kreml är Ryssland berett att stödja Belarus regim militärt. I kommunikén hänvisas till en försvarspakt om ömsesidig militär assistans som de båda länderna har ingått, skriver Reuters.

Trycket har stadigt växt mot Lukasjenko sedan valdagen förra söndagen. Tiotusentals belarusier har tagit till gator och torg för att protestera mot det officiella valresultatet, som visade en stor seger för Lukasjenko, och visa stöd för oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.

Från frihetsmarschen i Minsk på söndagen.
Från frihetsmarschen i Minsk på söndagen.Foto:Sergei Grits

Närmare 7.000 människor har gripits, hundratals har skadats och två har omkommit i de protester som förvandlats till Lukasjenkos största utmaning under de 26 åren vid makten. Gripna som sedermera släppts ur fängelse har rapporterat om tortyrliknande behandling.

Samtidigt som demonstranter fyllt gatorna i Minsk och andra städer runt om i Belarus, har även hundratals anställda vid statsägda fabriker lämnat sina arbeten och kallat till strejker – en tydlig signal om att delar av Lukasjenkos traditionella väljarbas vänder sig emot sin president. Under en protest utanför Belarus statliga tv-komplex under lördagskvällen lämnade runt 100 anställda byggnaden och anslöt sig till demonstranterna.

Lukasjenkos framträdande på söndagen skedde vid en regeringsvänlig demonstration i Minsk. Enligt källor till medier på plats uppmanades arbetstagare att delta i demonstrationen – eller riskera att förlora jobbet.

Musk i blåsväder efter Twitterinlägg om Ukraina

Teslagrundaren Elon Musk får vass kritik efter att ha skrivit flera Twitterinlägg om de olagligt annekterade områdena i Ukraina.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Patrick Pleul/AP

Musk gjorde en omröstning där han bland annat skrev:

”Ukraina-Ryssland fred: – Gör om omröstningarna i de annekterade regionerna med FN:s tillsyn. Ryssland lämnar om folket vill det. – Krim blir formellt en del av Ryssland, som det varit sedan 1783 (tills Chrusjtjovs misstag)”.

Twitteranvändare kunde sedan rösta ja eller nej.

Ryssland annekterade olagligen ukrainska Krim 2014.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarar med en egen, syrlig omröstning på Twitter.

”Vilken Elon Musk tycker du om mer?” med alternativen ”En som stöttar Ukraina” och ”En som stöttar Ryssland”.

Musks Twitterinlägg möts också av upprörd kritik från Ukrainas ambassadör i Tyskland, Andrij Melnyk.

”Dra åt helvete är mitt mycket diplomatiska svar till dig Elon Musk”, och ”Det enda det här kommer leda till är att ingen ukrainare NÅGONSIN kommer att köpa din j...a Teslaskit”, skriver han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera