Lukas Lundin flaggar för flera försäljningar

Det snart avslutade året må ha varit tufft aktiekursmässigt för flera av Lundin-gruppens bolag, men råvarupriserna, den underliggande verksamheten och pågående projekt utvecklas väl.

Den bilden ger Lukas Lundin i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt om sfärens börsnoterade tillgångar.

Bild:Joey Abrait

På utdelningsfronten väntas förbättringar för aktieägarna och vad gäller gruppens struktur är avyttringar möjliga inom 12-18 månader, indikerar han vidare.

"Jag skulle gärna sälja Shamaran, Africa Oil och Black Pearl, men tiden är inte inne för det nu. Det får vänta. Men det är vår långsiktiga ambition att enbart behålla Lundin Petroleum och IPCO bland oljebolagen", säger han.

En annan kandidat till försäljning är gruvprospekteringsbolaget Filo Mining, som har en stor koppar- och guldtillgång i Argentina.

"Vi arbetar nu med en genomförbarhetsstudie. När den är klar ska vi ta ställning till om vi ska sälja eller bygga en gruva själva. Jag hoppas ha ett svar på den frågan vid den här tidpunkten om ett år", säger Lukas Lundin om Filo Mining.

Ytterligare ett tänkbart avyttringsobjekt är soleneregibolaget Etrion, en något udda fågel i bolagsportföljen.

"Vi har nu fått bolaget på rätt köl och det behöver inte nya pengar. Vi siktar på att mer än fördubbla produktionen i Japan, där marginalerna är väldigt bra och jag hoppas kunna sälja bolaget inom 12-18 månader - men det ska vara till ett pris som gynnar alla aktieägare."

De för Lundin-gruppen relevanta råvarupriserna har under 2017 utvecklats i för bolagen gynnsam riktning, med uppgångar för såväl basmetaller som olja. För basmetallerna väntar enligt Lukas Lundin ytterligare ett par bra år och för oljan en stabilisering på nuvarande eller något högre nivåer.

"65-70 dollar är perfekt för oss. Vi vill inte riktigt ha mer, för då kommer andra konsekvenser. Jag tror på uppemot 70 dollar per fat för nästa år", säger han och spår därmed en uppgång från dagens nivåer på Nordsjöoljan om knappt 64 dollar per fat.

Många av bolagen har stora planer för det kommande året och framöver. Ökade investeringsbehov innebär dock inte att aktieägarna inte ska kunna få avkastning i form av utdelning, något som Lundin-bolagen historiskt varit njugga med.

Lundin Petroleum siktar enligt Lukas Lundin på att börja betala utdelning redan innan det norska jättefältet Johan Sverdrup påbörjar sin produktion i slutet av 2019 och för Lundin Mining LUMI -0,59% Dagens utveckling är en höjning av den ordinarie utdelningen långt ifrån en omöjlighet. I båda fallen gäller att råvarupriserna inte ska falla från nuvarande nivåer.

På förvärvssidan hoppas Lukas Lundin kunna åstadkomma något i synnerhet inom Lundin Mining, där bolaget letar efter ett större projekt. Det från Lundin Petroleum avknoppade IPCO måste först smälta det senaste förvärvet, men bör sedan vara redo för nya köp under det andra halvåret 2018.

För diamantproducenten Lucara Diamond ser ordföranden alltjämt en gnistrande framtid, med en hög sannolikhet för att pågående studier kommer att leda till ett beslut att bygga en underjordsgruva vid det nuvarande dagbrottet Karowe i Botswana.

Samtidigt fortgår arbetet vid Lundin Golds guldfyndighet i Ecuador i linje med planerna eller rentav "bättre än jag vågat hoppas". Anläggningen är nu klar till närmare 20 procent och för Lukas Lundins del handlar arbetet om att arrangera finansiering för kommande stadier.

Black Pearls tungoljeprojekt Onion Lake utvecklas fortsatt i rätt riktning, med förhoppning om att komma i gång med den andra av fyra tänkta faser till sommaren 2018. Bolaget överväger också att tidigarelägga utvecklingen av det stora Blackrod-projektet, som för närvarande ligger i malpåse.

Shamaran, verksamt vid det kurdiska oljefältet Atrush, räknar med att nå sin platåproduktion om 30.000 fat per dag inom några dagar. Bolaget har dock störts av den kurdiska folkomröstningen, som enligt Lukas Lundin gjort livet svårare för bolag i regionen.

Africa Oil, med stora tillgångar men ännu ingen produktion i Afrika, tittar på möjligheterna till ett större producerande förvärv, i storleksordningen 1 miljard dollar, i Västafrika.

"Vi behöver pengarna först om något/några år för att finansiera vår utbyggnad i Kenya och då är det intressant att nu köpa producerande tillgångar och använda kassan för att generera framtida kassaflöden istället för att bara sitta på den och inte göra någonting".


Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?