Annons

Lugn på Asienbörserna trots eskalerande Ukrainakonflikt

HONGKONG. Börserna runt om i Asien reagerar med lugn på den eskalerande Ukrainakonflikten. Inte ens USA:s och EU:s ”finansiella atombomb” rubbar marknaderna nämnvärt. Vissa marknader stiger på måndagen.

Foto:Koji Sasahara

Börserna runt om i Asien utvecklades blandat i måndagens inledande handel trots att nya sanktioner avlossats mot Ryssland, och president Vladimir Putin ökat hoten om att använda kärnvapen. 

”Humöret på marknaderna domineras av konflikten mellan Ukraina och Ryssland, och det hjälper inte att Ryssland har höjt beredskapen för sin kärnvapenarsenal. Det rapporters att Ukraina försöker hålla samtal med Ryssland, men det känns inte som att marknaderna förväntar sig att något ska komma från det”, skriver banken ING på måndagsmorgonen. 

Reaktionerna på Ukrainakrisen har varit förhållandevis försiktiga. Vid lunch på måndagen hade Tokyobörsen backat 0,3 procent, och har fallit 1,3 procent under den senaste veckan. Shanghaibörsen handlades runt nollstrecket, och har fallit 0,7 procent under de senaste fem handelsdagarna. 

I Sydkorea steg Kospi-indexet 0,3 procent i måndagens inledande handel, och även i Australien steg börsen försiktigt. 

Hongkongbörsen föll 1,3 procent, och har backat 5 procent under senaste veckan, främst på grund av förnyade tillslag av regeringen i Peking mot Kinas teknikjättar. 

Anledningen till de förhållandevis milda reaktionerna kopplad till krigsutbrottet är att västvärldens ekonomiska sanktioner inte varit fullt så kraftfulla som de finansiella marknaderna befarat, enligt bedömare. Inga sanktioner har än så länge riktats direkt mot Rysslands olje- och gassektorer. 

Under helgen avfyrade USA och EU det som vissa kallat för en ”finansiell atombomb”. Det innebär att flertalet ryska banker slängs ut från det internationella finanssystemet Swift, samtidigt som Rysslands centralbank beläggs med sanktioner som ska förhindra Kreml från att använda sina internationella valutareserver. 

På söndagen höjde Vladimir Putin det ryska tonläget med ett nytt kärnvapenhot, och beordrade förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen, vilket Di rapporterat. 

Bedömare framhåller också att Ryssland inte kan förvänta sig större finansiellt stöd av Kina, då kinesiska banker och företag i sådana fall skulle riskera sekundära sanktioner av USA och EU. 

”Kinas har bytt ton under helgen gällande Ryssland, vilket kan innebära mindre stöd för Ryssland. Men Kina kan fortsätta att stödja rysk export och import, även om vissa kinesiska banker har slutat tillhandahålla råvarufinansiering till Ryssland”, skriver ING på måndagen.

Innehåll från Malmö stadAnnons

”En subkultur som blivit en miljardindustri”

Den omsätter lika mycket som den svenska exporten av järnmalm och har därmed blivit en av Sveriges basnäringar. Spelutvecklingsbranschen har utvecklats till en miljardindustri. Dess epicentrum ligger i Malmö.

– Att branschen lockar hit människor från världens alla hörn är tack vare Malmös internationella atmosfär, säger Peter Lübeck på Game Habitat.

Det är lätt att starta, utveckla och etablera företag i Malmö. Läs mer om näringsliv et i Malmö här. 

Avatar, Tom Clancy´s The Division, James Bond och Sayonara Hearts. Några av världens största och mest kritikerrosade spel är skapade av spelutvecklingsbolag som alla har kontor i Malmö. 

Hur kommer det sig att Malmö blivit ett globalt nav inom den här framgångsindustrin? 

Flera faktorer spelar in, menar Peter Lübeck. Han är vd för intresseorganisationen Game Habitat, vars syfte är att skapa bästa möjliga förutsättningar för spelutvecklingsindustrin i södra Sverige att fortsätta växa och utvecklas. 

Massive Entertainments flytt från Ronneby till Malmö i början av 2000-talet gjorde avtryck på flera sätt, konstaterar Peter Lübeck.

– Nordic Game Conference, Europas ledande spelutvecklarkonferens, startades kort därefter och har sedan dess anordnat årliga sammankomster i Malmö. Några år senare slog The Game Assembly upp dörrarna i stan. Idag rankas skolan som en av de tio främsta utbildningarna i världen inom spelutveckling. 

I stort sett alla som gått utbildningen erbjuds arbete efteråt.

”Massives framgångar har banat väg”

Allt sammantaget gjorde att den globala spelutvecklingsbranschen fick upp ögonen för Malmö. Sedan dess har det rullat på, i en otrolig tillväxttakt. 

– Massives framgångar har banat väg för en mängd etableringar av medelstora spelföretag, som Sharkmob och Avalanche Studios Group. Dessutom finns en uppsjö av små så kallade indies, fåmansföretag, som är nischade inom särskilda områden och som besitter stor konstnärlig och artistisk förmåga. 

Peter Lübeck fortsätter:

– Idag har vi skapat ett ekosystem av olika aktörer och studior som omsätter 2,5 miljarder. I Malmö finns idag 75 bolag med anställda från 66 olika nationaliteter.

Att Malmö fortsätter locka globala talanger inom spelutvecklingsindustrin – och som väljer att stanna här – handlar om stadens unika fördelar, säger Peter Lübeck. I dagarna släppte föreningen en undersökning som har analyserat hur de som arbetar inom spelutveckling trivs inom såväl sin bransch som i regionen. Svaren är entydiga.

– I stort sett alla uppger att Malmö är en stad som är lätt att etablera sig i. Här är folk öppna och trots att det är en liten stad, globalt sett, finns ett kulturellt utbud som kan mäta sig med vilken global storstad som helst. De är nöjda med branschen, men ännu mer nöjda med att leva och verka just här.

Kommunalrådet närvarade

Stadens engagemang i branschen tror Peter Lübeck också är en bidragande orsak till att tillväxttakten i Malmö varit så stark.

– Jag minns inför starten av vår förening, Game Habitat. Redan på vårt första möte med staden närvarade Malmös högsta kommunalråd, Katrin Stjernfeldt Jammeh. Det sa mycket tyckte jag, att staden på riktigt är intresserad av att förstå och skapa goda förutsättningar för nya näringar att etablera sig här. 

– Den levnadsstandard som finns i Malmö hade varit svår att uppnå i vilken europeisk storstad som helst, då Malmös bostadspriser ligger på helt andra nivåer än exempelvis Stockholms, Köpenhamns eller Londons, förklarar Peter Lübeck.

Stockholm är i absoluta tal räknat, fortfarande en större spelstad än Malmö, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen. Men Malmö har vuxit enormt som spelhubb de senaste åren. 

– Malmö är ett minisverige i vilken typ av spel och bolag som finns och produceras. Det är många av Stockholmsbolagen som har kontor i Malmö. Det finns också utländska bolag som valt att lägga sitt Sverigekontor i Malmö, som IO Interactive, säger hon.

Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.
Johanna Nylander, analyschef på Dataspelbranschen.

Närheten till The Game Assemblys spelutbildning är en annan stark dragningskraft för Malmö, menar hon.

– I kursplanen ingår praktik och det är vanligt att man får jobb på samma plats direkt efter examen. 

Därför ser hon inga mörka moln framåt trots att Sverige går in i en lågkonjunktur. 

– Jag har svårt att se att vi skulle tappa i branschen, kanske att ökningen går lite långsammare och att bolagen blir mer försiktiga i sina satsningar, jag är övertygad om att det kommer vara fortsatt stor efterfrågan på kompentent personal. Människor vill ha nya spelupplevelser, på det sättet är det en konjunktursäker bransch.

Se Game Habitats film om spelstaden Malmö här 

Allt fler människor och företag söker sig till Malmö – läs mer om näringslivet här 

 

 

 

Mer från Malmö stad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Malmö stad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera