1515
Annons

Lufthansa ställer in flighter – tyskar uppmanas lämna Ukraina

Tyskland uppmanar sina medborgare som befinner sig i Ukraina att skyndsamt lämna landet.

Och från och med måndag ställer Lufthansa in alla sina flighter till den ukrainska huvudstaden Kiev och till staden Odessa.

Foto:Michael Probst

”Tyska medborgare ombeds skyndsamt att lämna landet nu”, skriver tyska utrikesdepartementet på sin hemsida där reseråden angående Ukraina uppdaterats under lördagen.


Analyschefen: Då bottnar börsen – två aktier att plocka

Marknaden har svängt från inflationsoro till recessionsoro. Christer Magnergård, DNB:s globala analyschef, spår en fortsatt volatil marknad men att man snart ska köpa börsen.

”Historiskt har marknaden fallit väldigt mycket på oro för en recession. När vi väl är i den så brukar marknaden ha bottnat ur”, säger han och pekar ut en attraktivt värderad sektor och två köpvärda aktier.

Christer Magnergård, DNB:s globala analyschef.
Christer Magnergård, DNB:s globala analyschef.Foto:Jack Mikrut

Marknaden skiftar fokus bort från oro för den höga inflationen börjar istället oroa sig mer för en kommande recession. De amerikanska långräntorna backade under gårdagen och återigen inverterade korta och långa räntor, vilket historiskt varit en given signal för en annalkande recession.

Men sämre tiden kan också betyda att börsen snart lyfter blicken efter en historisk svag start på 2022.

”Historiskt har marknaden fallit väldigt mycket på oro för en recession. När vi väl är i den så brukar marknaden ha bottnat ur”, säger Christer Magnergård, DNB:s globala analyschef, i Di TV Börsmorgon på plats i Almedalen.

Wall Street vände runt under gårdagen och efter ett initialt fall stängde börserna upp, drivet av den nedpressade techsektorn.

”Jag tror vi fortsatt kommer få se en väldigt turbulent tid. Varannan dag är det oro för inflation och varannan dag oro för recession. Ibland är det som i går då marknaden tror på fallande inflation och vi får då ett techrally”, säger Magnergård.

När får vi recession?
”Än så länge har vi inte sett i siffrorna att vi har en recession. Redan i andra halvåret i år är det flera marknaden som nog går in i en recession.”

Men när recessionen är faktum kan det redan vara försent att försöka tajma nedgången på börsen.

”En gammal tumregel är att man ska köpa SKF första kvartalet med negativ tillväxt. Det brukar vara någon form av botten.”

Nästa vecka börjar den svenska rapportperioden på allvar. Verkstadsbolaget Sandvik är först ut bland de stora verkstadsbolagen. Även storbankerna SEB och Handelsbanken kommer med rapporter.

”Jag tror vi kommer fortsätta se verkstadsbolagen leverera. Trots den avmattningen vi ser så tycker jag många av verkstadsbolagen är attraktivt värderade. De som kommer vara förlorarna kommer vara bolagen som är konsumentrelaterade”, säger Christer Magnergård.

En annan sektor Christer Magnergård tycker man ska börja titta på är nedtrycka tillväxtaktier.

”Vi såg många techbolag studsa rejält i går. Vi har några svenska bolag som jag tycker man ska titta på. Ett är Embracer.”

Spelbolaget, som vuxit sig till att bli ett av de största i världen, har tappat närmare 20 procent i år och nästan 40 procent sedan toppen för aktiekursen under fjolåret.

”Bolaget har fantastisk tillväxt och har lyckats med flera förvärv och har en bra pipeline av produkter. Bolaget kommer också att byta lista från First North under det andra halvåret vilket kommer attrahera internationella investerare på ett helt annat sätt”, säger Christer Magnergård.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?