ANNONS:
Till Di.se

Lufthansa springer om Ryanair

  • Foto: TT

Lågprisflygbolaget Ryanair blev Europas ledande bolag räknat i antal passagerare för två år sedan. Men tiden på tronen blev kortvarig, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ryanair klev upp på tronen som Europas största bolag 2016, då lågprisflygbolaget räknade hem 117 miljoner passagerare.

Men tyska Lufthansa gjorde snabbt slut på Ryanairs dominans, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Flygbolaget är åter tillbaka på toppen med 130 miljoner passagerare under 2017, en miljon mer än Ryanair.

Lufthansa expansion förklaras dels av Air Berlins kollaps. När bolaget gick under i slutet av förra året var det Tysklands näst största flygbolag.

Även förvärvet av belgiska Brussels Airlines i slutet av 2016 och expansionen a det egna lågprisbolaget Eurowings har hjälpt Lufthansa att avancera.

Ryanairs verksamhet har istället plågats av personalproblem som bland annat lett till 20.000 inställda flighter under året, skriver Reuters.

Lufthansa är inte bara störst när det gäller passagerarantal. Även räknat i intäkter pr passagerarkilometer är bolaget Europas största. Det råder dock viss osäkerhet då Ryanair inte redovisar sådana siffror på månadsbasis.

"Då vi växer till 140 miljoner passagerare nästa år förväntar vi oss att vi kommer att gå om Lufthansa igen om de inte förvärvar ett annat flygbolag för att lyfta sina siffror", skriver Ryanair i ett uttalande till Reuters.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies