Annons

Lufthansa rusar trots miljardförlust

Europas största flygbolag, tyska Lufthansa, redovisade en förlust på nära 22 miljarder kronor under första kvartalet.

Nu väntas neddragningar motsvarande 20.000 anställda.

Efter lite tvekan på morgonen fortsatte aktiekursen sin resa uppåt på onsdagen.

Foto:Michael Probst

Under perioden januari till mars, när Europa stängde ned på allvar, gjorde Lufthansa en förlust efter skatt på 2,1 miljarder euro, motsvarande 21,9 miljarder kronor. Det är sex gånger mer än nettoförlusten ett år tidigare på 3,6 miljarder kronor.

Rörelseförlusten blev 12,5 miljarder kronor, i linje med det preliminära resultat som bolaget presenterade redan i slutet av april. Under hela fjolåret drog Lufthansa in en rörelsevinst på 18,8 miljarder euro.

Felslagna terminsaffärer i flygbränsle, som har blivit billigare under coronakrisen, har kostat nära 10 miljarder kronor. Dessutom har bolaget skrivit ned värdet på 50 flygplan.

”Vi måste möta den sannolikt långsamma återhämtningen med djupgående omstruktureringar”, sa koncernchefen Carsten Spohr på onsdagen enligt affärstidningen Handelsblatt.

Under maj lyfte bara 3 procent av flygen i koncernen, där även Austrian, Brussels Airlines, Eurowings och Swiss ingår. I september ska kapaciteten upp till 40 procent, med fokus mer på turister än affärsresenärer.

Ändå väntas 300 av koncernens 763 flygplan stå kvar på marken året ut, och 200 av dem även under nästa år. Först 2023 väntas krisen vara över, men ändå har bolaget 100 flygplan för mycket.

I dag arbetar ungefär 87.000 av de 137.000 anställda korttidsvecka med stöd från staten. Bolaget vill i förhandlingar med facket minska styrkan med motsvarande 20.000 årsarbeten genom fortsatt korttidsarbete, enligt Handelsblatt. Det är dubbelt så mycket som tidigare uppgifter.

Bolaget vill även se över pensionerna, vilket bäddar för konflikter med de stridbara fackförbunden både för piloter och för ombordpersonal.

För drygt en vecka sedan fick Lufthansa löfte om statlig hjälp på knappt 94 miljarder kronor, varav en tredjedel som lån från den statsägda banken KfW.

Lufthansa styrelse godkände i måndags planen, efter att EU-kommissionen har bantat kravet på hur många start- och landningsrätter bolaget måste släppa i Frankfurt och München. Bara konkurrenter som i dag inte flyger dit, och inte tar emot statsstöd, kommer i fråga – om de lovar att använda rätterna i tre år.

Många av Lufthansas storägare är dock fortsatt tveksamma till att låta staten ta uppemot 25 procent av aktierna.

Statsstödet har hjälpt till att lyfta aktiekursen med nära 20 procent från botten i mitten av maj.

Det har skapat problem för hedgefonder som har spekulerat i fortsatt nedgång och blankat aktier. Den 1 juni var över 11 procent av alla fria Lufthansaaktier utlånade, enligt Handelsblatt.

Den schweiziska storbanken Credit Suisse anser dock att kursuppgången är obefogad, och räknar med ett fall på 50 procent till 6,25 euro. Analytikern Neil Glynn oroas främst över att bolaget bränner mycket kapital innan omstarten det tredje kvartalet, enligt den första analysen publicerad efter onsdagsmorgonens rapport.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Digitala personaloptioner – Equity made simple

Att administrera personaloptionsprogram har länge varit ett tidskrävande arbete. Dessutom har själva syftet, att vara ett framåtriktat incitament för nyckelpersoner, försvårats av bristande tillgänglighet till relevant dokumentation. Att digitalisera investeringar i blivande svenska ”unicorns” innan de noteras, samt att skapa en överblick av onoterade innehav är bakgrunden till Reguity’s digitala plattformar NVR.se och VPZ.se.

Reguity Group bildades 2006 för att hjälpa onoterade företag i processen att digitalt administrera transaktioner och dokumentation av ägande av aktier och derivat. 

– Vi skapade först NVR.se för digital bokföring av aktiebok och därefter VPZ.se, en avancerad plattform som ger komplett överblick och investeringshistorik i realtid för de som investerar i onoterade bolag. Poängen med personaloptionsprogram att vara ett incitament faller om man inte synliggör dem, säger Ekon dr Henrik Kristensen, grundare och VD för Reguity Group AB (publ). 

Administrera personaloptionsprogram

Kombinationen NVR.se och VPZ.se skapar en effektiv infrastruktur för att ge ut och administrera optioner i NVR.se, vilka sedan synliggörs i depåtjänsten VPZ.se. Smarta notifieringar påminner samtliga parter i god tid innan optionerna förfaller.

– Optionstjänsten fungerar lika bra för noterade aktiebolag med onoterade personaloptioner, som för internationella bolag eller svenska onoterade bolag med internationella optionsinnehavare.

Därmed kan finansiella och juridiska rådgivare överlämna en fullständig tjänst till sina klienter, utöver avancerade kalkyler och optionsavtal. Som en bonus blir dessutom administrationen billigare.

Optioner i nästa svenska Unicorn

Reguity vill göra alla optioner enkelt överlåtelsebara, så det blir lika smidigt att investera i onoterade teckningsoptioner, personaloptioner eller warranter som i noterade publika aktiebolag.

– Det skapas enorma värden i dessa företag och många skulle gå än bättre med effektiva incitamentsprogram och access till nya finansiella instrument. Det får man via vår lösning, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Reguity Group här 

FAKTA:

Reguity Group AB (publ) är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?