Luf säger nej till att ha med SD att göra

Liberalernas ungdomarna säger blankt nej till den splittrade partistyrelsens förslag att öppna för en borgerlig regering även om den kräver stöd av Sverigedemokraterna (SD).

Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet (Luf).
Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet (Luf).Foto:Henrik Montgomery/TT

”Det håller vi helt enkelt inte med om. Liberalerna ska inte föra samtal, samarbeta eller stödja regeringar som samarbetar med SD”, säger Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet (Luf), till TT efter ett förbundsstyrelsemöte.

Vidare enades Luf om en annan formulering:

”Liberalerna kan inte gå till val på att sitta i opposition, man bör sträva efter regeringsmakten i största möjliga mån i den breda mitten. Politik ska handla om politik. Liberalerna ska vara beredda att samarbeta till både vänster och höger för att få igenom sin politik”.

Partistyrelsen (PS) sade på fredagen ja till att kunna ingå i en borgerlig regering, även om den behöver aktivt stöd av SD, men nej till en regering där SD sitter med.

Siffrorna i PS blev 13 för och tio emot. I riksdagsgruppen blev siffrorna 11–8.

Ett partiråd ska nu avgöra frågan den 28 mars. I rådet sitter 65 ombud från partiets förbund, plus partistyrelsens 25 ledamöter och var sin representant från Liberala ungdomsförbundet (Luf), Liberala Studenter och Liberala Kvinnor.

Där säger nu Pourmokhtari att Luf:s ombud ska rösta nej till PS-förslaget, och i stället jobba för att driva igenom de egna formuleringarna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?