1515

LRF Skog: Inte tillräckligt tydligt stödpaket

Sommarens skogsbränder är att likna vid en naturkatastrof, sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) när han lade fram regeringens stödpaket till drabbade inom skogsbruket.

I potten finns 110 miljoner kronor.

Omkring 25.000 hektar skog påverkades av sommarens nära 300 bränder, enligt landsbygdsministern som kallar situationen för exceptionell.

För att hjälpa de drabbade skogsägarna har nu Skogsstyrelsen fått i uppdrag att under hösten lägga fram förslag på var och vilka som är aktuella för regeringens stödpaket på 110 miljoner kronor.

När de drabbade kan ta fram kollekten är dock inget som Sven-Erik Bucht kan svara på.

”Skogsstyrelsen ska redovisa uppdraget den 10 oktober till regeringen och därefter kommer regeringen att fatta beslut. Det är ändå så som i fallet med Västmanland att man betalar ut det retroaktivt.”

Skogsägarnas branschförening LRF Skog välkomnar stödpaketet och delar Bucht och regeringens syn om att försäkrade tillgångar inte ska täckas av krishjälpen.

Samtidigt kunde regeringen varit tydligare med vad som kommer ersättas, enligt skogsdirektören Magnus Kindbom.

”Det är olyckligt att det inte pekades ut tydligare vad stödet ska omfatta. Att inte hela stödpaket gick åt efter branden i Västmanland berodde delvis på att det tog lång tid innan det kom besked om vad man kunde få stöd för”, säger Kindbom.

Enligt Bucht kan en del insatser som sattes in efter storbranden i Västmanland åter vara aktuella när nu Skogstyrelsen påbörjar sin utredning.

”Då vidtogs ett flertal åtgärder ute i brandområdet, exempelvis reparationer av skogsbilvägar och vägtrummor av plast som smält samman. Gränsmarkeringar som var tvungna att sättas ut igen samt avsättandet av mark för att ta tillvara på brandskadat virke”, säger landsbygdsministern.

TT: Vad säger du till de skogsägare som upplever stödpaketet som för litet?
”Vi har satt det här i relation till det som hände i Västmanland och där såg vi att det räckte till. Vi avsatte 78 miljoner kronor och 45 miljoner nyttjades.”

Vidare ska Skogsstyrelsen kartlägga förlusterna efter sommarens bränder, där tidigare beräkningar pekar på att skog värd 900 miljoner kronor gick upp i rök.

Sedan tidigare har regeringen gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utökade möjligheter att ersätta drabbade kommuner för kostnader med anledning av skogsbränderna. En kostnad som beräknas uppgå till 300 miljoner kronor.

Ytterligare utgifter om 50 miljoner kronor tillkommer för staten i och med efterarbetet med anledning av skogsbränderna, enligt regeringens beräkningar.

Efter branden i Västmanland 2014 avsatte regeringen 72 miljoner kronor till skogsnäringen.

Sedan tidigare har regeringen avsatt 1,2 miljarder kronor i ett krispaket till Sveriges lantbrukare som prövats svårt av sommarens torka.


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?