Lovisagruvan vänder till förlust men höjer utdelningen

Gruvbolaget Lovisagruvan redovisar minskande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar minskad vinst.

Fakturerat malmvärde uppgick till 23,6 miljoner kronor (18,6) och malmintäkterna brutto blev 16,3 miljoner kronor (18,6). Nettointäkterna var 8,3 miljoner kronor (18,3)

Gruvresultatet var 1,4 miljoner kronor (10,6). Rörelseresultatet före avskrivningar blev 1,6 miljoner kronor (14,3) och efter avskrivningar 0,7 miljoner kronor (13,1).

Resultatet före skatt var -3,1 miljoner kronor (13,7). Resultatet efter skatt blev -2,5 miljoner kronor (10,6). Resultat per aktie hamnade på 0,14 kronor (2,96), vilket innebär en minskning med 95 procent mot föregående år.

Likvida medel var 35,3 miljoner kronor (4,8) per den 31 december. Kassaflöde från rörelsen blev 18,3 miljoner kronor (3,0) i kvartalet.

Styrelsen föreslår en utdelning på 4 kronor per aktie (3).

För helåret 2017 blev resultatet efter finansnetto 29,5 miljoner kronor vilket är nästan dubbelt så högt som något tidigare år.

"Att resultatet ändå inte nådde ända till de utsikter om ca 40 miljoner kronor som angavs i den tredje kvartalsrapporten berodde främst på att metallhalten i den levererade malmen visat sig ha varit lägre än preliminärt beräknat för ett antal månader, främst juni till och med septemberleveranserna. Analysen av detta blev inte klar förrän nu de allra senaste dagarna i slutet av januari 2018. Produktionen nådde inte heller fullt upp till planerade 42.000 ton. Personalkostnaderna blev också något högre liksom kostnaderna för insatsvaror och underhåll", skriver bolaget i bokslutskommunikén.

För 2018 finns det fortfarande ett malmlager på 9.00 ton kvar. Med en planerad produktion om 42.000 ton kan därför leveranser av 50.000 ton planeras för året. Resultatet för 2018 bedöms kunna bli något bättre än för 2017 eller över 30 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från TrusTraceAnnons

Spårbara försörjningskedjor ger mersmak

Konsumenternas ökade efterfrågan på hållbara produkter ställer allt högre kontrollkrav på producenter och återförsäljare inom livsmedelsbranschen. Lösningen finns hos TrusTrace som hjälper företag att vända kraven till en konkurrensfördel. Med blockkedjeteknik och AI blir komplexa och snåriga försörjningskedjor tydliga och transparenta. Såväl producenter som återförsäljare och inte minst konsumenter får den helhetsbild av produktens miljöpåverkan man tidigare saknat.

– Du kommer inte längre undan genom att hävda att det är omöjligt att ha kontroll på alla delar, säger Shameek Ghosh, vd för TrusTrace.

Inom kort kommer Coop att lansera en hållbarhetsdeklaration för mer än 10 000 varor. Tillsammans med TrusTrace kartlägger man samtliga försörjningskedjor och visar varje varas avtryck ur flera olika perspektiv – klimat, miljö, vatten, biologisk mångfald, bekämpningsmedel, övergödning, djuromsorg, arbetsförhållande mm. Kunderna tillåts på så sätt göra sina produktval utifrån ett bredare perspektiv med flera hållbarhetsaspekter. Det gör det också lättare för Coop att själva hålla koll på och utveckla sitt hållbara sortiment.

TrusTrace startade 2016 med en dröm om en mer hållbar mode- och livsmedelsbransch. Idag är man ett väletablerat företag med expertkunskap inom teknologi och spårbarhet. De har redan säkrat leveranskedjan hos en kvarts miljon produkter för välkända varumärken inom modeindustrin såsom Filippa K, Decathlon och Fjällräven m fl. 

– Produktionen av mat och kläder står för ett enormt avtryck på planeten, ett avtryck som är svårt att påverka utan kunskap och ökad medvetenhet, säger Shameek Ghosh. 

Därför vänder sig TrusTrace till hela kedjan – till producenter och återförsäljare som verkligen vill veta vad de säljer och till konsumenter som verkligen bryr sig om vad de köper. Shameek Gosh tvekar inte – ska vi nå en hållbar planet måste alla vara med och vår roll är att göra det möjligt.

Läs mer! 

 

Mer från TrusTrace

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med TrusTrace och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?