1515

Lövin: ”Vi kan inte vänta en enda dag till”

Flygets framtid, industrins omställning och hur hållbarhet kan förenas med lönsamhet.

Det var några av många ämnen som diskuterades under konferensen Di Hållbarhet på onsdagen.

Foto:Jack Mikrut

På ett fullsatt Marriot-hotell i Stockholm intog klimatminister Isabella Lövin (MP) scenen som konferensens första talare. Klimatfrågan är en ödesfråga, underströk hon, och tiden är knapp.

”Vi kan inte vänta – inte en enda dag eller mandatperiod till.”

Klimatministern lyfte särskilt fram de Globala målen, som antagits av 193 länder, som ett stort steg framåt.

”För första gången har vi social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i en gemensam agenda.”

Men för att målen ska nås måste både politiker och företag dra sitt strå till stacken, sa Isabella Lövin.

”Det krävs att vi får till nya innovativa partnerskap. Det räcker inte med att regeringar investerar i hållbarhet om näringslivet går åt andra hållet.”

Inte minst inom den utsläppstunga processindustrin är behovet av att utveckla ny teknologi stort. Att många svenska industribolag är med på omställningståget är dock tydligt, enligt klimatministern.

”Några som kommit väldigt långt är SSAB, LKAB och Vattenfall, som driver på utvecklingen för att producera klimatneutralt stål”, sa hon.

Att det är valår rådde det ingen tvekan om när Isabella Lövin radade upp regeringens meriter. Samtidigt underströk hon behovet av långsiktighet i klimatpolitiken.

”Det företagen vill ha är breda överenskommelser om spelregler som gäller över tid”, sa klimatministern, och framhöll den blocköverskridande energiöverenskommelsen som ett lyckat exempel.

En fråga där politisk enighet däremot är långt borta är flygskatten. Lena Wennberg, miljöchef på statliga Swedavia, höll sig dock på armlängds avstånd från politiken.

I stället fokuserade hon på koncernens mål om att ha noll koldioxidutsläpp för den egna verksamheten till 2020.

”Lilla Ronneby flygplats har redan klarat målet. Och vi hoppas att Visby klarar det i sommar.”

Men den största delen av utsläppen inom sektorn står inte flygplatserna för, utan flygplanen.

Där spelar omställningen till biobränslen nyckelrollen, framhöll Lena Wennberg.

”Det är det som verkligen krävs för att flygbranschen ska nå sina mål”, sa hon.

En annan talare på programmet var Jan Eliasson, styrelseordförande för fredsforskningsinstitutet Sipri och tidigare utrikesminister.

Han betonade att omställningsarbetet för näringslivet inte bara är nödvändigt, utan också en god affär.

”Jag är helt övertygad om att allt ni gör för att driva på utvecklingen internt och extern är den bästa investering ni kan göra”, sa Jan Eliasson.

”De som bråkar nu kommer senare att säga att vi borde ha lyssnat till er för fem år sedan.”

För Jan Eliasson själv blev det tydligt att näringslivet tar hållbarhetsfrågan på största allvar under en klimatkonferens i Colorado. Under mötet satt Jan Eliasson bredvid flera amerikanska industritoppar. När han sa till en dem att han var imponerad över att företagsledningen lade tre dagar på en klimatkonferens fick han svar på tal.

”Han tuggade lite på sitt tuggummi och sa: Du, jag ska tala om för dig att det här handlar om vår överlevnad.”

Jan Eliasson passade också på att ge ett gott råd till de företagare i publiken som jobbar med hållbarhetsfrågor.

”Bestäm era mål och principer. Se det som horisonten men inse att ni måste dela upp den i delmål. Att tänka i etapper är väldigt viktigt.”


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?