1515
Annons

Lövin: ”Uteslutet” stödja M-ledd regering

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin ser det som ”uteslutet” att stödja en Moderatledd regering som har dörren på glänt för att ta stöd av Sverigedemokraterna. 

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet.
Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet.Foto:Amanda Lindgren/TT

Miljöpartiet var sist ut under årets Almedalsvecka. Partiet är pressat av svaga opinionssiffror och avståndet till riksdagsspärren är, litet. Partiet fått betala ett högt pris för att sitta i regering, inte bara genom ett sviktande väljarstöd utan också genom att hälften av medlemmarna har valt att lämna partiet under mandatperioden, enligt uppgifter till TT från i våras. 

Hur ser du på risken att ni inte kommer in i riksdagen?
”Jag ser inte den risken”, säger partisekreterare Amanda Lind som tycker sig känna av en medvind i opinionen. 

”Jag tror att många väljare ser behovet av ett starkt grönt parti”, säger hon vidare. 

De båda språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin presenterade vid en pressträff förslag för att göra Sverige mer självförsörjande på livsmedel. Vid ett par tillfällen försöker Isabella Lövins pressekreterare avstyra Di:s frågor på annat tema.

Kan Socialdemokraterna räkna med ert stöd till varje pris, eller vad är era villkor för att samarbeta i en regering?
”Vi har ett valmanifest och vi har prioriterade frågor i det valmanifestet, det handlar om klimatet, det handlar om haven, det handlar om ett hållbart arbetsliv, psykisk ohälsa och att stå upp för asylrätten”, säger Isabella Lövin som höll ett Almedalstal späckat klimatoro men som också försökte ingjuta framtidstro, ett ord som hon till och med bär i ett smycke runt halsen.  

”Vi står för hållbarhet, både för människor och för planeten”, säger Isabella Lövin vidare.

När frågorna kommer in på den förestående regeringsbildningen gör pressekreteraren flera försök att avbryta intervjun. 

Hur viktigt är det för dig att Sverigedemokraterna inte får direkt eller indirekt inflytande över en regering?
”Det är mycket viktigt. Vi vet att Sverigedemokraternas ideologi inte har förändrats under de här åtta åren. Det är de borgerligas inställning till Sverigedemokraterna som har förändrats. Steg för steg gör den ju det. Björn Söder (Di: SD:s talman) sa för inte alls länge sedan att judar och samer inte är svenskar. Man talar om att man vill införa angiverilagar mot dem som skyddar flyktingar. Det är det Sverige vi kommer se om Sverigedemokraterna får styra. Det är någonting som vi aldrig kommer att medverka till.”

Kan du tänka dig att regera i en konstellation där Moderaterna är med?
”Jag är väldigt orolig över att Moderaterna nu inte alls verkar vara principiellt emot att ha ett stöd av Sverigedemokraterna. Därför är det uteslutet att stödja en moderatledd regering”, säger Isabella Lövin. 

Utesluter du att ni sitter i en Moderatledd regering?
”Det är mycket osannolikt, jag ser inte det framför mig”, säger partisekreterare Amanda Lind på en snarlik fråga. 

Vice riksbankschefen gör sin sista dag på jobbet: ”Lite tråkigt”

Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley slutar på Riksbanken och svarar på frågan om hon ville efterträda Stefan Ingves och vad hon prioriterar som chef för globala BIS Innovation Hub.

GÅR VIDARE. Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley gör sin sista arbetsdag på Riksbanken den 15 augusti för att en månad senare bli chef för internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub i Schweiz.
GÅR VIDARE. Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley gör sin sista arbetsdag på Riksbanken den 15 augusti för att en månad senare bli chef för internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub i Schweiz.Foto:Jack Mikrut

Din sista arbetsdag efter drygt nio år. Hur känns det?
”Lite tråkigt. Jag ser samtidigt fram emot mitt nya uppdrag, men det är mycket att plocka ihop och rensa ut och framför allt ska jag säga adjö till alla kollegor.”

Vad kommer du att sakna mest?
”Kollegorna, men också stoltheten över att vara en del i ett väldigt skickligt maskineri. Riksbankens hantering i början av pandemin var som en välspelande symfoniorkester. Dels alla stödåtgärder inom loppet av 14 dagar för att ta Sverige genom chocken, men också att man som chef är ansvarig för de anställdas väl och ve. Vi skickade i stort sett hem hela arbetsstyrkan.”

Vilken var din bästa dag på jobbet?
”När Riksbanken fyllde 350 år 2018 arrangerade vi en global konferens i riksdagshuset. Alla kom – med Fed-chefen Jerome Powell i spetsen! Det kändes som att hela världen kom när Riksbanken bjöd in. Det var en väldigt rolig känsla.”

Vad ångrar du?
”Ånger är inget konstruktivt tillstånd att vara i, men när jag var ganska ny 2013/14 underskattade jag kraften i inflationsnedgången.”

… och underskattade kraften i inflationsuppgången 2021/22?
”Det är väl uppenbart.”

Du har bolån med rörlig tremånadersränta i Swedbank. Vad säger du till dem som oroas över skenande boräntor?
”Jag ger inga privatekonomiska råd. Var och en är ansvarig för sitt risktagande och sina marginaler.”

Riksbankschefen Stefan Ingves slutar vid årsskiftet. Ville du bli hans efterträdare?
”BIS, Bank for International Settlements, erbjöd mig att bli chef för deras avdelning Innovation Hub. Arbetar man i direktionen måste man kontakta riksbanksfullmäktige och ansöka om att bli entledigad. Vad vi pratade om därefter är inget som jag vill utveckla.”

Du tillträder den 14 september i Basel, Schweiz. Vad står överst på din nya agenda?
”Att göra långdistansbetalningar enklare, snabbare och billigare. Inom EU kan det ta en dag, mellan kontinenter 7-14 dagar. De flesta tar pengar, det vill säga att göra ekonomiska värden flyttbara och värdestabila över tid, för givna. Så är det inte överallt. Det vill jag förbättra.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera