Annons

Lövin ska leda global samverkan för att rädda haven

Problemen med haven är så akuta att det inte finns en dag kvar att förlora, anser Isabella Lövin (MP).
Nu bildas ett globalt nätverk som ska främja arbetet med att rädda havet under ledning av den svenska klimatministern.

Bild:TT

"Havet är planetens lungor och blodomlopp och vi förstör det med öppna ögon och i alarmerande takt. Om det inte sker en vändning nu kommer vi se en utveckling där vi har mer plast än fisk i havet 2050", säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT.

Nu bildas Friends of the Ocean Action, ett nätverk bestående av ett 40-tal personer från olika sektorer och organisationer över hela världen, vars arbete ska ledas av Isabella Lövin som dess ordförande och Peter Thomson, FN:s särskilda havssändebud.

"Det här är ett enormt allvarligt problem som våra hav står inför. Vi har väldigt kort om tid på oss att göra någonting åt det. Vi måste samarbeta mycket mer på global nivå och verkligen använda de resurser som finns globalt för att vi ska ha en chans att rädda haven", fortsätter Lövin.

Nätverket ska mobilisera lösningar, resurser, pengar och motivation. Som ett konkret exempel lyfter Lövin arbetet för att skydda det internationella vatten som utgör två tredjedelar av haven.

"Det är alltså ingens ansvar, eller allas ansvar. Här behöver vi hitta lösningar hur vi ska övervaka och kontrollera skyddade områden. Det finns inte i dag. Vi måste hjälpa utvecklingsländer för i deras vatten pågår en fullständig dammsugning av deras resurser utan att de har möjlighet att övervaka."

Gruppen är tänk att fungera fram till 2020 då nästa stora havskonferens i FN är planerad, men mycket arbete kommer att återstå även då, tror Isabella Lövin.

"Jag tror inte att arbetet är över, jag tror inte att vi har räddat haven till 2020."

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera