1515

Lövin om MP-krisen: ”Orolig för klimatets skull”

Miljöpartiet klarar sig kvar i riksdagen, enligt det avgående språkröret Isabella Lövin.

”Det är bara vi som driver de här frågorna”, säger hon. 

Isabella Lövin på väg till sin arbetsplats på onsdagen efter att beskedet att hon lämnar politiken blev offentligt.
Isabella Lövin på väg till sin arbetsplats på onsdagen efter att beskedet att hon lämnar politiken blev offentligt.Foto:Linda Öhrn

Isabella Lövin lämnar ett parti i opinionsmässig kris. Att partiet klarar sig kvar i riksdagen efter nästa val beskriver hon som en ödefråga. 

”Jag är mest orolig för att Miljöpartiet inte växer för klimatets skull, inte för partiets skull. Vi måste finnas, för vi har en uppgift och den känner vi alla väldigt djupt för”, säger hon.

”Det är så oerhört viktigt, inte bara för partiet – det är viktigt för klimatet, för miljön och för att de gröna frågorna ska få den plats och den prioritet som bara Miljöpartiet driver att de ska ha”, säger hon vidare.

När det är skarpt läge, som i budgetförhandlingarna, menar hon att partiet står ensamt på barrikaden för miljön. 

”Vi vet, som har suttit i regering så här länge, att det bara är vi som driver de här frågorna. När vi sitter vid förhandlingsbordet vid budgetförhandlingarna är det vi som driver igenom de här stora satsningarna, som nu har gjort att industrin börjar ställa om, att SSAB har möjlighet att investera i ett pilotverk för stål utan kol.”

En förklaring till att partiet gått dåligt i opinionen, under hennes tid som språkrör – trots att klimatfrågan är viktigare än någonsin – är att partiet upplevs som allt för smalt, enligt Isabella Lövin, som inte vill ta på sig hela ansvaret för egen del. 

”Vi har en politik för skola, för sjukvård, för jobb, för försvar och för civilförsvar”, säger hon.

Regeringssamarbetet mellan S och MP har knakat i fogarna, senast i migrationsfrågan, som är en rysare där fortsatta kapitel kommer att skrivas under hösten.

”Vi har haft ett samarbete i sex år och vi har löst många svåra frågor tillsammans och jag är övertygad om att vi kan fortsätta göra det framåt också. Sverige befinner sig i en coronakris och vi behöver ta ansvar för det också”, säger hon.

Koldioxidutsläppen från industrin, som står för ungefär en tredjedel av den totala mängden, har stått och stampat i flera år men 2019 minskade de med närmare 4 procent, enligt preliminära siffror.

Som klimatminister – är du nöjd med hur industrins utsläpp utvecklar sig?
”Det är en väldigt lång väg kvar, men jag är väldigt nöjd med att vi har kommit en så lång bit att vi har Fossilfritt Sverige där 17 branscher har gjort sina kartor till fossilfrihet. Det är ett enormt arbete som har gjorts hittills och jag ser att det finns knappt någon bransch där man inte jobbar med den här frågan.”

”Klimatlagen gör att alla branscher i Sverige måste ner till netto nollutsläpp till 2045. Det är ett väldigt stort språng”, säger hon vidare. 

Regeringen har flera tunga beslut på bordet, som av miljörörelsen har pekats ut som ödesfrågor. En av dem är Preemraffs expansion i Lysekil, där regeringen tagit över frågan efter Mark- och miljööverdomstolens ja. En annan är frågan om Bolidens planer på att utvinna koppar i Laver i Älvsbyn, där regeringen är splittrad och dröjer med besked. 

Vad vill du se från din efterträdare i de frågorna?
”Jag har inte för avsikt att lämna i dag eller i morgon. Jag har för avsikt att sitta kvar tills vi har ett nytt språkrör på plats. Det kommer att ta en tid. Troligtvis är det inte klart förrän i januari. De här frågorna kommer jag att ta fullt ansvar för som minister så länge jag sitter kvar.”


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?