Annons

Lövin om MP-krisen: ”Orolig för klimatets skull”

Miljöpartiet klarar sig kvar i riksdagen, enligt det avgående språkröret Isabella Lövin.

”Det är bara vi som driver de här frågorna”, säger hon. 

Isabella Lövin på väg till sin arbetsplats på onsdagen efter att beskedet att hon lämnar politiken blev offentligt.
Isabella Lövin på väg till sin arbetsplats på onsdagen efter att beskedet att hon lämnar politiken blev offentligt.Foto:Linda Öhrn

Isabella Lövin lämnar ett parti i opinionsmässig kris. Att partiet klarar sig kvar i riksdagen efter nästa val beskriver hon som en ödefråga. 

”Jag är mest orolig för att Miljöpartiet inte växer för klimatets skull, inte för partiets skull. Vi måste finnas, för vi har en uppgift och den känner vi alla väldigt djupt för”, säger hon.

”Det är så oerhört viktigt, inte bara för partiet – det är viktigt för klimatet, för miljön och för att de gröna frågorna ska få den plats och den prioritet som bara Miljöpartiet driver att de ska ha”, säger hon vidare.

När det är skarpt läge, som i budgetförhandlingarna, menar hon att partiet står ensamt på barrikaden för miljön. 

”Vi vet, som har suttit i regering så här länge, att det bara är vi som driver de här frågorna. När vi sitter vid förhandlingsbordet vid budgetförhandlingarna är det vi som driver igenom de här stora satsningarna, som nu har gjort att industrin börjar ställa om, att SSAB har möjlighet att investera i ett pilotverk för stål utan kol.”

En förklaring till att partiet gått dåligt i opinionen, under hennes tid som språkrör – trots att klimatfrågan är viktigare än någonsin – är att partiet upplevs som allt för smalt, enligt Isabella Lövin, som inte vill ta på sig hela ansvaret för egen del. 

”Vi har en politik för skola, för sjukvård, för jobb, för försvar och för civilförsvar”, säger hon.

Regeringssamarbetet mellan S och MP har knakat i fogarna, senast i migrationsfrågan, som är en rysare där fortsatta kapitel kommer att skrivas under hösten.

”Vi har haft ett samarbete i sex år och vi har löst många svåra frågor tillsammans och jag är övertygad om att vi kan fortsätta göra det framåt också. Sverige befinner sig i en coronakris och vi behöver ta ansvar för det också”, säger hon.

Koldioxidutsläppen från industrin, som står för ungefär en tredjedel av den totala mängden, har stått och stampat i flera år men 2019 minskade de med närmare 4 procent, enligt preliminära siffror.

Som klimatminister – är du nöjd med hur industrins utsläpp utvecklar sig?
”Det är en väldigt lång väg kvar, men jag är väldigt nöjd med att vi har kommit en så lång bit att vi har Fossilfritt Sverige där 17 branscher har gjort sina kartor till fossilfrihet. Det är ett enormt arbete som har gjorts hittills och jag ser att det finns knappt någon bransch där man inte jobbar med den här frågan.”

”Klimatlagen gör att alla branscher i Sverige måste ner till netto nollutsläpp till 2045. Det är ett väldigt stort språng”, säger hon vidare. 

Regeringen har flera tunga beslut på bordet, som av miljörörelsen har pekats ut som ödesfrågor. En av dem är Preemraffs expansion i Lysekil, där regeringen tagit över frågan efter Mark- och miljööverdomstolens ja. En annan är frågan om Bolidens planer på att utvinna koppar i Laver i Älvsbyn, där regeringen är splittrad och dröjer med besked. 

Vad vill du se från din efterträdare i de frågorna?
”Jag har inte för avsikt att lämna i dag eller i morgon. Jag har för avsikt att sitta kvar tills vi har ett nytt språkrör på plats. Det kommer att ta en tid. Troligtvis är det inte klart förrän i januari. De här frågorna kommer jag att ta fullt ansvar för som minister så länge jag sitter kvar.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?