1515

Lövin: Mänskliga faktorn bakom uteblivet svar

Maria Wetterstrand frågade regeringen om sitt aktieinnehav i biobränsleföretaget Cortus Energy – men fick inget svar. Miljöminister Isabella Lövin (MP) hade hoppats att situationen blivit mer transparent.

”Jag hade nog kunnat förutspå att det kunde bli problematiskt”, säger hon till Dagens Nyheter.

Foto:Erik Simander/TT

Isabella Lövin har som ansvarig minister tidigare kommenterat misstankarna om jäv mot Maria Wetterstrand med att informationen om aktieinnehavet kom först då utredningen i princip var klar, och att det då inte fanns någon anledning att agera.

Nu framkommer att Wetterstrand i sin roll som ansvarig för flygbränsleutredningen den 4 februari i år skickade ett mejl som gick vidare till miljö- och energidepartementet om att hon äger aktier i Cortus Energy. Men hon fick aldrig svar. Isabella Lövin fick inte kännedom om aktieinnehavet.

”Det är den mänskliga faktorn”, säger Lövin till DN.

Hon tycker att det är olyckligt att informationen inte nått henne och säger att rutinerna nu ses över. Isabella Lövin vill inte uttala sig om det hade gjort någon skillnad för utredningen om hon känt till innehållet i mejlet tidigare.

”Det bör någon juridiskt kunnig person bedöma. Jag hade gjort bedömningen utifrån min politiska utgångspunkt. Då hade jag tillämpat försiktighetsprincipen. Jag hade nog kunnat förutspå att det kunde bli problematiskt.”

Miljöminister Isabella Lövin kallas nu till miljö- och jordbruksutskottet med anledning av misstankarna om jäv kring Wetterstrand. Jessica Rosencrantz, andra vice ordförande i utskottet är kritisk till departementets hantering av utredningen.

”Vi vill veta hur de kan säkra utredningens oberoende, trots de frågetecken som uppstått”, säger hon till TT.

”Allvarligt talat så borde man kanske ha valt en utredare som inte satt på dubbla stolar, för bara misstanken skadar ju ändå utredningen.”

Ordförande i utskottet, centerpartisten Kristina Yngwe, är försiktigare i sina kommentarer kring lämpligheten att utse Maria Wetterstrand.

”Jag har inga synpunkter på det. Huvudsaken för oss är att vi kommer fram i den politiska frågan och tittar på de förslag som ligger. Sen får man väl se i fall det behövs någon ytterligare granskning av förslagen.”

Det är ett enigt utskott som beslutat att bjuda in Isabella Lövin.

”Utskottet vill höra litet kring processen och hur man har tänkt när man tillsatte Maria Wetterstrand, men också bedömningen av hur det kan påverka legitimiteten”, säger Kristina Yngwe.

Vice ordförande i utskottet och partikamrat till såväl Wetterstrand som Lövin är Maria Gardfjell. Hon tonar ned problemet.

”Alla partier verkar ju rörande överens om det som utredaren kommit fram till, så jag tror inte att det är några stora problem kring det. Hela utskottet är överens om att bjuda in Isabella Lövin som får beskriva det här, för jag tror att man har gjort en höna av en fjäder”, säger hon.

”Om det var rätt att utse henne får väl KU och andra granska, men jag kan inte se att det här är en stor fråga över huvud taget”, säger Gardfjell.

Hon kritiserar däremot Jessica Rosencrantz (M), som sitter i utskottspresidiet, för att hon inte tagit upp frågan om att kalla miljöministern innan hon gick ut i medierna med det.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?