Annons

Lövin lovar mer klimatbistånd

Regeringen ökar på klimatbiståndet till de fattigaste länderna med 250 miljoner kronor.
Det är, enligt klimatminister Isabella Lövin (MP), en viktig signal när USA nu riskerar att minska sitt klimatstöd.
"Jag tror att det är väldigt viktigt att vi står fast resolut vid våra åtaganden i Parisavtalet och lever upp till löftena om ekonomisk kompensation till de fattigaste länderna, säger Lövin."

Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.
Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.Bild:Janerik Henriksson/TT

Hon är inte bara rädd för att klimatomställningen i USA stannar upp efter klimatskeptikern Donald Trumps seger i presidentvalet. Lövin är även oroad för att det globala klimatarbetet tappar momentum.

Trump vill att USA lämnar det globala klimatavtalet som slöts i Paris för snart ett år sedan och har hotat med att dra in USA:s ekonomiska stöd till den gröna klimatfonden och till FN:s klimatarbete.

Lövin är oroad för att Trumpsegern påverkar förhandlingsklimatet negativt på kommande klimatmöten. Hon tar med sig löftet om mer klimatbistånd till mötet i Marrakech nästa vecka. De 250 miljoner kronorna är utöver vad regeringen redan åtagit sig.

Marrakechmötet är det första stora mötet sedan Parisavtalet slöts. Sverige gjorde i går tillsammans med EU och en rad andra länder med höga klimatambitioner ett gemensamt uttalande. Där försäkrar länderna att de står bakom klimatavtalet och kommer att arbeta för att det ska genomföras.

Isabella Lövin, som är Miljöpartiets ena språkrör, berättade om klimatbiståndet i sitt tal på partiets konferens i Sundsvall för MP:s kommunpolitiker i landet.
Var känslosam

Lövin inledde sitt tal känslosamt med att säga att Trumps valseger gör ont. Hon konstaterade att det amerikanska valet inte är Sveriges val, men att det ändå var den gemensamma visionen om en hållbar värld som förlorade.

"När man förlorar det som är verkligen viktigt, då gör det ont, sade Lövin."

Språkröret varnade för att populismen också breder ut sig i Sverige och gav som exempel att "förenklade budskap och ibland rena lögner sprider sig som ogräs i våra Facebookflöden."

Lövin uppmanade Miljöpartiet och andra partier att vara en motvikt till populismen.

"Därför måste vi lägga plakaten, tramset och stridsyxorna åt sidan, sade hon."

Lövin vill se mer enighet både inom sitt eget parti och över blockgränserna.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?