1515

Lottie Knutson: Snälla chefer är värre än akuta kriser

Snälla chefer är värre för en organisation än akuta kriser.

Det tycker styrelseproffset Lottie Knutson som är poddgäst i lördagens Förnuft & Känsla.

Lottie Knutson.
Lottie Knutson.Foto:Oskar Omne

När en kris uppstår sätts hela organisationen på prov. Det vet Lottie Knutson, som under sin karriär hanterat många svåra situationer, inte minst tsunamikatastrofen 2004 när hon var kommunikationsdirektör på Fritidsresor.

"Men trots att vi vet det är det extremt sällan jag möter företag som har övat på kriser. Man kan ha pratat igenom vad man ska göra, ha skrivit checklistor och tjusiga policies. Men man vet inte hur man reagerar när man nästan grips av panik, och det är inte sådant man vill lära sig när någonting krisartat händer", säger Lottie Knutson i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla.  

I dag är hon styrelseproffs och sitter som ledamot i bland annat börsnoterade Cloetta, Scandic, familjeägda Stena-gruppen och statliga Swedavia.

Men även om hon med åren arbetat upp en vana att hantera akuta, fysiska kriser är det ändå inte de som är svårast, tycker hon. Situationer som sommarens bränder, stormen Gudrun eller en flygplanskrasch kan pressa företaget, men det som knäcker människor är det hon kallar lågintensiva kriser, som utanförskap, känslan av att ingen håller med en i ledningsgruppen, olämpliga ledare och vuxenmobbing. 

”Snällism och konflikträdda chefer som inte tar itu med problem är ett annat exempel. Just med otydliga ledare blir det lätt att folk går på varandra i leden nedanför och då blir det rena djungeln.”

Har du varit i sådana situationer?

”Ja, absolut, och jag tycker att det har mycket tuffare att hantera den typen av kriser än fysiska kriser.”

Men framåt ser hon också, med växande oro, att en ny typ av krissituation börjar bli valigare. De som är kopplade till det uppkopplade samhället, där hon tar Transportstyrelsens it-skandal och British Airways it-systemkollaps förra året, som exempel.  

"Den extrema sårbarhet i att allt i dag är digitaliserat vilket gör det oerhört lätt att lamslå hela det svenska samhället oroar mig." 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?