Annons

Lotta Edling ny chef inom Bonnier News och Peter Fellman gör comeback som chefredaktör för Di

Peter Fellman gör comeback som chefredaktör för Dagens industri.

Samtidigt förstärker nuvarande chefredaktören Lotta Edling, Dagens industris ägarbolag Bonnier News som ny publicistisk utvecklingsdirektör i mediebolaget.

Foto:Christoffer Edling

”Jag ser mycket fram emot att arbeta med Peter Fellman och Lotta Edling framåt för att leverera på Bonnier News och Dagens industris strategier och utveckling, säger Bonnier News vd Anders Eriksson.  

Peter Fellman har jobbat på Dagens industri sedan 1999 och var under åren 2009-2015 tidningen chefredaktör. Efter drygt två år som Dagens industris korrespondent i New York gör han nu comeback i positionen.

”Det känns som en fantastik möjlighet att komma tillbaka i den här positionen och få jobba med våra kompetenta kolleger. Lotta Edling har under de senaste åren utvecklat Dagens industri på många sätt och nu är det dags för nya steg framåt”, säger Peter Fellman och tillägger:

”Det viktigaste blir nu att fortsätta arbetet med att stärka innehållet och servicen till våra betalande prenumeranter. En viktig uppgift blir även att  accelerera konverteringen till digitala prenumeranter och digital läsning. Vi har redan över 30.000 digitala prenumeranter och de ska bli fler”. 

”Peter Fellman har en lång erfarenhet från Dagens industri och har en tidigare framgångsrik sejour som chefredaktör på Dagens industri och har rätt kompetens och strategisk kompetens för att driva arbetet på Dagens industri framåt.

Du ersätter en kvinnlig chefredaktör med en manlig, hur ser du på det?
”Om man ser isolerat till chefredaktörsposterna på våra dagstidningar så blir det förstås ett steg bakåt, men samtidigt tar Lotta Edling en tung senior chefsroll inom Bonnier News ledningsgrupp som dessutom innebär styrelseposter i åtta styrelser, bland annat i Bonnier News, Expressen och Dagens Nyheters styrelser, så i ett större perspektiv blir bilden en annan”, säger Anders Eriksson.

Skiftet äger rum den 1 augusti. Då blir Lotta Edling publicistisk utvecklingsdirektör inom Bonnier News, det bolag som äger bland annat dagstidningarna Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen, Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad samt bransch- och affärstidningar som bland annat  Dagens Medicin, Fastighetsnytt och Aktuell Hållbarhet. 

Lotta Edling kommer att ingå i Bonnier News Ledningsgrupp och driva initiativ och projekt för att vidareutveckla publicistisk samverkan mellan företagets olika varumärken. Hon kommer även att vara en drivande kraft i arbetet med att skapa nya affärsmöjligheter samt verka för att stärka och profilera Bonnier News utifrån vårt publicistiska uppdrag och vår strategi.

”Jag ser fram mot att få jobba i en publicistisk roll inom Bonnier News och med några av Sveriges starkaste medievarumärken. Jag kommer såklart även att ha en fot kvar på Di, jag har jobbat där i 13 år och tidningen är för alltid är inristat i mitt DNA. Jag är otroligt stolt över det vi åstadkommit de senaste åren, både journalistiskt och ur affärsperspektiv där vi skapar en helt ny digital affär, investerat i innehåll och lanserat Di TV som ny strategisk plattform, säger Lotta Edling.

Lotta Edling kommer dock att fortsätta medverka i Dagens industri även efter att hon inlett det nya uppdraget.

”Jag kommer på något sätt att medverka i Dagens industris spalter även framöver, men vi får återkomma om exakt hur”, säger Lotta Edling.

Bonnier News ser chefsrockaden som en del av koncernens kraftsamling framöver. Med Peter Fellman får Dagens industri en rutinerad chefredaktör och Lotta Edling blir en viktig kraft i att utveckla Bonnier News publicistiskt framöver.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Brf bygger om flera hus – väntas spara miljoner

Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.
Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.

Femtio år gamla fönster skulle bytas men bostadsrättsföreningen i Värnamo hade inte råd. Då presenterade Riksbyggen i stället flera omfattande energiåtgärder som långsiktigt ska minska både kostnader och klimatpåverkan.

– Till en början kändes det överväldigande men i dag klappar vi oss själva på axeln, säger Ingemarie Ekblad, ordförande i Brf Rörestorpshus 2. 

Dags att bygga om eller renovera? Läs mer här.

Just nu står byggställningar runt flera av de tolv huskropparna som ingår i bostadsrättsföreningen i Värnamo. Sedan arbetet drog i gång i våras har 180 av de 201 lägenheterna fått nya fönster.

– Det har länge klagats på att de gamla fönstren släpper ut värme. Men vi som hunnit få nya fönster märker redan en stor skillnad. Nu är det varmt och gott, säger Lars Aronsson, ledamot i styrelsen som bott i föreningen sedan 1973.

”Tändes en gnista”

Fönsterbyten är bara en av de åtgärder som pågår. I vinter börjar arbetet med en stor takrenovering och i samband med detta kommer Brf Rörestorpshus 2 även få solceller på plats. Dessutom kommer ett nytt fläktsystem göra att värme återvinns och går tillbaka in i husen. Men det här är bara början på föreningens storsatsning som görs tillsammans med Riksbyggen.

– När projektchefen Daniel Nylund från Riksbyggen första gången berättade om allt vi kunde göra kändes det överväldigande. ”Vad är det han står och pratar om?”. Vi tänkte att det här kommer kosta en massa pengar och att medlemmarna lär bli oroliga. Men ganska snart tändes en gnista, vi såg att vi skulle spara mycket pengar, både på lång och kort sikt, berättar Ingemarie.

Sedan dess har Riksbyggen, som sköter förvaltningen, byggt upp ett stort förtroende hos bostadsrättsföreningen. När beslutet klubbades i april drog arbetet i gång omgående och sedan dess har medlemmarna erbjudits en stor insyn – och fått möjlighet att ställa frågor – i varje steg som tas.

– När vi blickar framåt känns det otroligt bra att vi gör denna investering. Trots allt vi får för pengarna så handlar det bara om en ”vanlig” årlig avgiftshöjning på 1,5 procent, säger Ingemarie.

Statligt stöd bidrar till grön satsning

Totalt sett handlar investeringen om 80 miljoner kronor. Men då är 30 miljoner ett statligt stöd för energieffektivisering som baseras på föreningens storlek och de besparingsåtgärder Brf Rörestorpshus 2 valt att göra. Förutom ovan nämnda åtgärder handlar det även om Riksbyggens tjänst Energiförvaltning som innebär att energiingenjörer med hjälp av bland annat AI-teknik analyserar och optimerar fastigheter.

– Det är mycket glädjande att vårt rikstäckande erbjudande Energiförvaltning resulterar i projekt som ombyggnaden av Brf Rörestorpshus 2. I tjänsten ingår att vi gör en energiutredning där vi föreslår och hjälper kunden att genomföra energiinvesteringar. Det är kombinationen av olika åtgärder och kontinuerlig analys och optimering som ger maximal effekt, säger Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Minskar Co2-utsläppen

För bostadsrättsföreningen i Värnamo håller tidsplanen och allt beräknas vara klart om ungefär ett år. Ingemarie och Lars säger att de känner en stor stolthet, inte minst med tanke på att deras förening minskar klimatavtrycket. Förutom att åtgärderna väntas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 miljoner kronor minskas även koldioxidutsläppen med 129 ton per år.

– Vi skulle verkligen rekommendera andra bostadsrättsföreningar att göra liknande satsningar och att söka det statliga bidraget. De är välkomna att besöka oss när allt är på plats, säger Lars.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera